A munkavállalók februári alapbérére vetített 15 százalékos emelést hajtanak végre májustól a Malév Ground Handling Zrt.-nél (MGH) – közölte a Világgazdasággal Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke.

A bérfejlesztés mintegy 450 munkavállalót érint, de nem mindenkit azonos mértékben. A 15 százalékos emelés a check-in és a járatkiszolgálási csoportra vonatkozik a még márciusban bejelentett bruttó 10 ezer forintos pluszon felül.

A kiszolgálóberendezés-kezelő egységre már sávozott béremelés vonatkozik a ledolgozott évek és a megszerzett eszközkezelői képesítések alapján, de a tavasztól megadott pénz itt is mindenkire érvényes.

A munkáltató az elmúlt két hónapban tesztelte ezt, így a magasabban kvalifikált munkaerő akár 50 ezer forinttal is többet kapott

– ismertette Csorba Attila.

Az MGH ebben a kategóriában eredetileg ezt a mozgóbéres ajánlatot tette a szakszervezetnek, ennek egy része azonban fix emelésre módosult. A bérmegállapodás időtartama nincs rögzítve, de az idén várhatóan már nem lesz olyan sztrájkfenyegetettség, mint áprilisban. A munkáltató ígéretet tett a három/ketteses (három munkanap, két pihenőnap), illetve a kettő/kettes munkarend bevezetésére is, a munkabeosztások elkészítésekor pedig figyelnek arra, hogy a munkavégzés befejezése és a munkakezdés között legalább 11 óra legyen a pihenőidő.

Forrás: Világgazdaság