Euróban egyelőre nem gondolkodik a kormány, de bízik abban, hogy megmarad a 4 százalékos gazdasági növekedés és tovább tudja növelni a foglalkoztatottságot – hangzott el a konvegenciaprogram bemutatóján – írja a HVG.

Hazánk már csütörtökön leadta a kormány 2019 és 2023 közötti gazdaságpolitikai céljait és eszközeit tartalmazó úgynevezett konvergenciaprogramot az EU-nak, azt a nagyközönség számára péntek reggel mutatta be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ahogy a programban, úgy a sajtótájékoztatón is inkább a múlttal foglalkozott a tárcavezető, elmondván, hogy az elmúlt években jelentősen csökkentették az adó- és bürokratikus terheket, ezáltal jelentősen nőtt a beruházási aktivitás: csak tavaly 98 projekt kapcsán született pozitív befektetői döntés Magyarországgal kapcsolatban, amelyek 4,3 milliárd euró tőkebefektetést jelentenek.

Nincs okunk szégyenkezni

– vélte Varga.

Ezektől a beruházásoktól pedig elég sokat vár a kormány, erről már Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt. Mint mondta, ezek a projektek az elkövetkező 1-3 évben „termőre fordulnak”, ami akkora exporttöbbletet hozhat az országnak, aminek következtében aktív kereskedelmi mérleg is kialakulhat –

azaz több árut adhat el külföldre az ország, mint amennyit onnan behozunk.

Az adórendszer jövőbeli változásaival kapcsolatban elhangzott, hogy továbbra is

kiemelt kormányzati cél a vállalkozásokat és a munkát terhelő adók csökkentése.

Ám hiába volt újságírói kérdés is erre vonatkozóan, Varga nem mondott konkrétumokat, csak annyit, hogy még dolgoznak a jogszabályokon, illetve megemlítette, amit eddig is lehetett tudni: júliustól 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó.

A pénzügyminiszter megemlékezett arról is, hogy a legutóbbi adatok szerint 3,5 százalékon áll a munkanélküliség, miközben 4,5 millió ember dolgozik.

Még mindig van ugyanakkor egy inaktív réteg, akiket vissza lehet segíteni a munka világába

– hangsúlyozta Varga, aki szerint ilyen lépés lehet a mobilitás elősegítése, a kisgyermekesek, a közmunkások, illetve a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása a versenyszférában.

Bár a tárcavezető kiemelte azt is, hogy 2018 két számjeggyel nőttek a fizetések Magyarországon, és az idei első év hónapjaiban is ez látható, arról már nem beszélt, hogy a konvergenciaprogram szerint is vége a 10 százalék feletti béremeléseknek.

Eurónk ugyanakkor egyelőre nem lesz, legalábbis Varga Mihály szerint

a kormánynak nem szándéka, hogy olyan övezethez csatlakozzon, amelynek jelenleg is változnak a szabályai, átalakulás alatt áll az övezet.

Forrás: HVG