A gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatása érdekében hirdette meg Orbán Viktor február 10-én a hétpontos családvédelmi akciótervet, amely végül júliustól indul el. De nem csak sok gyerek, hanem szerencsés csillagzat is kell a 27,5 milliós családtámogatáshoz – írja a 24.hu.

Félidősök hátrányban

Április közepén érkezett Jánosék második gyermeke, és nem terveznek többet. Elsősorban a szabad felhasználású 10 millió forintos hitel érdekelte volna őket, csakhogy a kamatmentes, államilag támogatott hitelprogramba csak az léphet be, akinek a gyermeke 2019. július 1-je után születik meg. János szerint úgy lett volna fair, ha az összes február 10., vagyis a miniszterelnöki bejelentése után született gyerekre igénybe lehetett volna venni a támogatott szabadfelhasználású hitelt.

A támogatási csomag bejelentése és életbe lépése között 140 nap (20 hét) telt el. A várandósság időtartama ennek éppen a duplája, 40 hét. Ez azt jelenti, hogy

a programban az vehet részt, aki maximum félidős várandós volt a bejelentéskor.

Azok a családok viszont, akiknek a bejelentéskor már 20 hétnél kevesebb volt hátra a terhességből (és nem szeretnének több gyermeket vállalni), elesnek a lehetőségtől.

Ezt az időkorlátot János hátrányos megkülönböztetésnek érzi, hiszen a 2018. szeptember 24. és 2019. február 10. között fogant, illetve július 1-je után érkező babákat biztosan nem a leendő támogatás hatására vették tervbe a szüleik, mégis jogosultak lesznek utánuk a kedvezményekre. Viszont akik valamennyivel korábban, szintén a támogatás bejelentése előtt fogantak, azokra nem.

Több tízezer családot érinthet

A KSH tavaly az év egészében  89 800 élveszülést regisztrált. Ez napi 246, ebből kiindulva a február 10. és június 30. közötti 140 nap alatt

34 400 olyan gyermek születhetett, akikre a szüleik nem tudják igénybe venni a babaváró hitelt.

És nem csak a babaváró hitelt nem, de ha második gyerekről van szó, akkor a számukra júliustól elérhető 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést sem, ha pedig harmadik gyerekről, akkor a nekik szintén júliustól 1 millióról 4 millió forintra emelt jelzáloghitel-elengedést sem.

Valahol mindig meg kell húzni a határt

Nem ért egyet János okfejtésével másik olvasónk, Péter, aki kétgyermekes családapa, és szintén nem terveznek nagyobb családot. Úgy véli, a hatályba lépésen, illetve azon rugózni, hogy melyik gyerek után jár a támogatás, és melyik után nem, értelmetlen dolog. Hiszen mindig meg kell húzni valahol a határt. A nyugdíjkorhatárnál, a CSOK-nál, a családi adókedvezménynél, és minden más új szabálynál is van egy határnap. És mindig vannak, akik emiatt kicsúsznak, mert előre nem tudhatták, hogy változás lesz. Úgy gondolja, nyilván van oka rá a kormánynak, hogy éppen júliustól adják az új kedvezményeket. El kell fogadni, nincs mit feszegetni rajta.

Lehetett volna nagyvonalúbb a kormány

Zsófi egygyermekes családanya, valamikor majd szeretnének testvért a lányuknak, de még semmi nincs kőbe vésve náluk. Megérti, hogy bosszúsak azok, akik Jánosék cipőjében járnak, és azért nem tudják igénybe venni a babaváró hitelt, mert július előtt születik gyerekük.

Ő úgy gondolja, lehetett volna nagyvonalúbb is a kormány, hogy minél kevesebben járjanak rosszul. Például mondhatták volna azt, hogy akik már jártak terhesgondozáson a bejelentésig, február 10-ig, azok is megkaphassák az új kedvezményeket. Tisztában van azzal, hogy így is kihullana a rendszerből sok család, így ahol már útban volt a gyerek, de még nem voltak orvosnál, vagy ahol későn derült ki a terhesség. De jóval többen kerültek volna be azok közül, akik február után szülnek.

Minden idén született gyermek beszámíthatott volna

Máriáék, amikor harmadik gyermeküket várták, éppen egy lakásvásárlás kellős közepén voltak, és hiányzott a vételárból pár százezer forint. Úgy tűnt, piaci hitelt kell felvenniük. Szülés után a kórházban tudta meg, hogy felemelték a szocpolt, ami óriási segítség volt nekik. De azt sem felejtette el, milyen csúnyán néztek rá azok, akik éppen hogy kicsúsztak a lehetőségből, mert már a szocpolfelemelés bejelentése előtt megkötötték a hitelszerződést.

Jánoshoz hasonlóan Mária sem érti, miért pont július 1-jével húzták meg a határt, ha februárban volt a bejelentés. Tervezhetőség szempontjából nem logikus. De ha a jövőbeni gyerekszületést akarták támogatni, akkor sem. Mivel a babaváró hitelt a gyermekszám növelésére szánták, ő az összes 2019-ben született babára kiterjesztette volna a lehetőséget.

A várandósság ideje alatt is lehet szerződni

A kormányrendelet szerint a babaváró hitelre a várandósság ideje alatt is meg lehet kötni a szerződést. Az igénybe vehető törlesztési szüneteltetést (a gyermek születése után három évig), illetve a gyermekvállalási támogatást (második gyerek után a fennálló tartozás 30 százalékának, harmadik gyerek után fennálló tartozás egészének elengedése) a várandósság 12. hetétől lehet kérni. Vagyis akik július elsején várandósak, de még nem szültek, azok azonnal beléphetnek a programba, és ha második gyerekükről van szó, legalább 12 hetes magzatról, rögtön a tartozásuk 30 százalékát el is engedik.

Második gyerekre 10 millió forintos hitel esetén 3,3 millió forint tőketartozást engedhetnek el tehát azonnal, plusz a kamatokat.

A 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, szabad felhasználású jelzáloghitel teljes visszafizetése mintegy 19,5 millió forintba kerülhet, vagyis kamatoldalon akár 9,5 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet a babaváró hitel.

Nem csoda, ha fáj Jánoséknak, hogy kimaradnak a lehetőségből.

Persze, ha már nem akarnak gyereket vállalni, akkor is megérheti 2022 végéig belépni a programba. Hiszen mint írtuk, a visszafizetési kötelezettség mellett is jobban járhatnak, mintha mondjuk személyi hitelt vettek volna fel.

Ez a nyereség azonban jóval kevesebb, mint amennyit gyermekvállalással el lehet érni.

Forrás: 24.hu