A családok támogatására, a külső és belső biztonság garantálására és a munkaalapú gazdaság erősítésére készül a kormány 2020-ban, de fel kell készülni a gazdaság lassulására is – derül ki a jövő évi büdzsé tervezési köriratából.

 Hivatalosan is elkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése azzal, hogy a kormány nyilvánosságra hozta a tervezési menetrendet tartalmazó költségvetési köriratát. Komolyabb létszámcsökkentés nem várható 2020-ban a minisztériumoknak kiadott utasítás szerint,

a béremelésekre vonatkozóan a rendvédelmi, a szociális és az egészségügyi ágazatban dolgozók illetményemelését nevesítik a Pénzügyminisztérium (PM) anyagában.

Az esetleges további béremelésekre külön céltartalékot képeznek – vagyis e ponton a nyári elfogadásáig még változhat a törvényjavaslat.

A körirat még nem tartalmazza a kormány frissített makrogazdasági prognózisát – azt várhatóan a jövő héten Brüsszelnek benyújtandó 2019-es konvergenciaprogram részletezi. A kormány legutóbbi, 2018. decemberi előrejelzése szerint 2020-ban a gazdaság 4 százalékkal nőhet, 3 százalékos infláció mellett. Nem zárható ki, hogy a növekedési prognózison lefelé módosítanak, ám az kiderül a tervezési köriratból, hogy a növekedési előrejelzést 3,5 százaléknál alacsonyabbra nem csökkentik, mert

a nyugdíjkiadások tervezésénél számolni kell a 2020-as nyugdíjprémium kifizetésével, már pedig annak egyik feltétele a 3,5 százalék feletti növekedés.

Forrás: Világgazdaság