Újra és újra előkerül a téma, hogy mi lesz az Orbán-kormány kilenc évvel ezelőtti ígéretével, mely szerint a magánnyugdíjpénztárakból visszaszármazott megtakarítások átkerülnek a volt tagok állami rendszerben vezetett számláira. Vagyis végső soron ezzel kiegészül a nyugdíjuk, amikor annak folyósítására a nyugdíjba vonuláskor sor kerül – írja az mfor.hu.

A tömeges, 2,8 millió egykori pénztártagot megmozgató ígéret hatására lényegében elvérzett a magánpénztári rendszer, alig maradt talpon néhány pénztár. A visszalépések - pontosabban a visszaléptetések, mert a pénztárban maradásról kellett nyilatkozatot tenni, aki nem nyilatkozott, annak a megtakarítása automatikusan átkerült az állami kasszába - egyik legfőbb motivációja az addig felhamozott, nem egy esetben több milliós megtakarítás egyéni számlához kötése volt. A másik pedig az a fenyegetés, hogy aki nem lép vissza, annak a továbbiakban nem keletkezik jogosultága a nyugdíjra az állami ellátórendszerben.

Mint kiderült, az ígéretből nem lett semmi, a fenyegetést pedig nem tudta valóra váltani a kormány a jogi buktatók miatt.

A reményt azonban továbbra is táplálja az a mintegy 2,8 millió ember, hogy az átvitt pénzük egyszer majd megjelenik a számláikon. Abba kapaszkodnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank rendre közli az átvitt magánpénztári vagyon mértékét. Erre  azonban - mint a jegybanknak mondják - az uniós statisztikai előírások miatt van szükség: akkor számolják el az adott tagra jutó összeget, amikor nyugdíjba vonul. De a vagyon már nem áll rendelkezésre, az elment adósságcsökkentésre, vállalati tulajdonrészek növelésére.

Most a kormányzat felől jött egy újabb egyértelmű jelzés, hogy nem érdemes reménykedni: egy parlamenti képviselői kérdésre adott válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára közölte az alábbiakat:

A társadalombiztosítási és a magánnyugdíjrendszer alapvető különbségéből adódóan a magánnyugdíjpénztári egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető.

Rétvári arra utal, hogy vannak egyéni számlák, de azok csak arra szolgálnak, hogy a nyugdíj kiszámításához segítséget adjanak. A járandóságot a szolgálati idő és a kereset függvényében határozzák meg. A számla tehát a jogszerzésről ad tájékoztatást.

Pénzt azonban ide nem lehet feltölteni, leegyszerűsítve a dolgot. De az államtitkár szerint emiatt nem éri veszteség a visszalépőket: azzal kompenzálja őket a rendszer, hogy a teljes összegű járulékalapot figyelembe veszik majd a nyugdíjba vonuláskor. A magánpénztári időszak alatt ugyanis csak 75 százalékot fizettek a tagok az állami kasszába, a többi a pénztárakba ment. Rétváriék szerint az a rész is az államot illette volna, nem arról volt szó, hogy a szabadon felhasználható keresetéből fizette volna a tagdíjat a pénztártag.

Így tulajdonképpen jogosan vette vissza az állam ezt az összeget - vonható le a tanulság.

Forrás: mfor.hu