2017 végén 27,1 millió forint volt egy átlagos magyar háztartás nettó vagyona, ami csaknem 9 millióval több, mint a 2014-es átlag – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss vagyonfelméréséből, amit a Központi Statisztikai Hivatal készített el.

Az adatfelvétel során a statisztikai hivatal 15 ezer háztartást kérdezett meg, ebből 6 ezer válaszolt, az adatok 2017 végére vonatkoznak. A felmérés egyik legérdekesebb része az az ábra, amiből látszik, hogy 2014-ben és 2017-ben mekkora nettó vagyon jutott az egyes vagyoni tizedekre – írja az Index.

Ha a magyar lakosságot vagyon alapján tíz egyenlő részre osztjuk, és megnézzük, hogy 2014-ben és 2017-ben mennyi volt az egyes csoportokba tartozók átlagos nettó vagyona, akkor az alábbi ábrát kapjuk.

2014 és 2017 között a háztartások vagyona minden tizedben nőtt, az átlagos vagyon alapján legnagyobb mértékben a leggazdagabb tized vagyonosodott ebben a három évben, de a legalsó tized átlagos adóssága (negatív vagyona) is jelentősen csökkent.

A felmérés szerint a vagyonnövekedés egyik fő oka az ingatlanok értékének növekedése, de a lakosság pénzügyi eszközeinek értéke is nőtt, miközben az adósság is csökkent.

Forrás: Index

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ