Szinte minden a bankokon múlik majd – állapította meg az Azénpénzem.hu a babaváró kölcsön összes előírását és feltételeit áttekintve. Ez pedig éppen azok számára lehet aggasztó, akik a leginkább várják ezt a konstrukciót.

A „családvédelmi akcióterv” elemei közül az Azénpénzem.hu tapasztalatai szerint leginkább a bármire fordítható kamatmentes 10 millió forintot várják. Hiába nevezi ma már a kormányzat ezt babaváró kölcsönnek, sokan csak arra koncentrálnak, hogy a fiatal házasok így esetleg sohasem látott summához juthatnak.

Nagyon fontos információ lehet hogy – mint nemrégiben egy közérdekű adatigénylésre kiderült – a családtámogatásoknál, amennyiben nem teljesül a gyerekvállalás, a magyar állam általában csak ímmel-ámmal megy utána a pénzének, a tartozások töredékét hajtja be. 

Attól tartunk azonban, hogy nem egészen ez lesz majd a helyzet a babaváró kölcsön esetében (a konstrukciót jól áttekinthető formában itt foglaltuk össze). A rendeletben egyébként lazaságra és szigorra utaló jeleket is találhatunk (még a végén igaza lesz egyik olvasónknak, aki szerint „úgyis pofára megy majd az egész”). A kölcsönkérelem benyújtásakor az igénylők nyilatkoznak arról, hogy nekik igenis jár a kölcsön. A benyújtott nyilatkozatok, okiratok valódiságát pedig, ha hamis vagy hamisított voltuk a hitelintézettől elvárható gondosság tanúsítása mellett nem ismerhető fel, vélelmezni kell.

Azt is tartalmazza azonban a rendelet, hogy az igénybevételi feltételek és a hitelképesség meglétét a hitelintézet teljeskörűen köteles ellenőrizni. Ez persze érdeke is, hogy az állami kezességet be tudja váltani.

Az azonban, hogy mindezt mennyire szőrözően teszik, a gyakorlatban derülhet ki. A banknak mindenesetre be kell küldenie a kincstárhoz az igénylők adatait, amelyekről az a „feltétel ellenőrzésére alkalmas” nyilvántartást vezet (vagy nem, ez is később derülhet majd ki).

Aligha meglepő, hogy előnyben lehetnek a tehetősebbek

Aki már terhes (vagy mostanában derül ki a várandóssága), júliusban már eleve szüneteltetéssel indíthatja a babaváró kölcsönt. Ebben az esetben úgy juthat a család egy összegben 10 millió forinthoz, hogy 3 évig egyetlen fillért sem kell utána fizetnie. Ez örökbefogadás esetén is így van. Nem nehéz kiszámolni, hogy a fiatal család elindulásához ez mennyire jó segítség lehet. Akinek nem kell a pénz, az pedig – mint már most több portálon ajánlják – állampapírba fektetheti, így plusz bevételhez juthat. 

Valószínűleg már senkit sem lep meg, hogy ez is egy olyan konstrukció, amivel egyértelműen a tehetősebbek járnak jobban.

Az alacsonyabb jövedelműek számára eleve valószínűtlen, hogy a teljes 10 millió megkapják. A hitelfék alól ugyanis nincs felmentés, ami persze jobb is, hogy így van. Hiába számít manapság ugyanis bombázónak az a mintegy 8 százalékos kamat, amit akkor kell fizetni, ha nem születik egyetlen gyerek sem, ez a kamatszint nem feltétlenül marad így. Ráadásul a teljes időszakra járó kamattámogatás (ez most mintegy 5 százalék) egyösszegű visszafizetésének kényszere alaposan megfektetheti a családi költségvetést. Persze, ha valóban visszakérik.

Néhány elég morbid dolog is becsúszott

Annyira rágörcsöltek a magyar szaporulat növelésére, hogy elég morbid dolog is belecsúszott a rendeletbe. Amennyiben a „teljesítés” (vagyis a terhesség) az egyik házastárs halála miatt nem sikerül, akkor a túlélőnek 6 hónap után a támogatás nélküli kamatot – ami jelenleg durván 8 százalék – kell fizetnie. Ezzel még nem lenne gond, amit furcsának tartunk, hogy a rendelet szerint, ha házastársa halálát követően a támogatott személy a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül újabb házasságot köt, akkor a számláló újraindul.

Hasonló „forró” váltásra buzdítanák az elválókat is.

Ha a támogatott személyek közötti házasságot a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják vagy érvénytelenné nyilvánítják, az erről szóló bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő törlesztési esedékesség napjától a kamattámogatás megszűnik. Kivéve, ha gyorsan másik házastársat keres az érintett. Utóbbi esetben is újraindulhat ugyanis a számláló.

Forrás: azenpenzem.hu