Nem történt jelentős meglepetés a hét eleji tárgyalásokhoz képest, a BKV és a szakszervezetek 8%-os bérfejlesztési megállapodással zárták le a több hónapja tartó „izmozást”. A BKV sikerként kommunikálja a tárgyalást, amiben nem mindenki ért egyet. Ami viszont fontos számukra: sztrájktól sem kell tartaniuk.

Több hónapos huzavona után megszületett a bérmegállapodás a BKV és a szakszervezetek között

– írja közleményében a közlekedési cég.

 Eszerint a ma aláírt megállapodás a személyi alapbérfejlesztés mértékét 2019. április 1-jétől 8%-ban határozza meg, míg a 2019. január 1-től március 31-ig tartó időszakra– a bérfejlesztés kompenzációjaként - egy visszamenőleges, egyszeri bruttó 105.000 forintos bérkiegészítés illeti meg a dolgozóikat. A megegyezés ezen felül tartalmaz még egy év végi egyszeri, 14.900 forint értékű kifizetést is.

Továbbá bővül az utazási igazolványra jogosultak köre is. A megállapodás értelmében az eddigi két hozzátartozó helyett mostantól a kollégák házastársán kívül az összes, egy háztartásban élő iskolás gyermekre kiterjesztik az utazási kedvezményt. A cég vezetése szerint „ésszerű megállapodás született”, ami nem csak a BKV zavartalan működését, de a munkavállalók helyzetét is „megnyugtatóan rendezi”.

Az atv.hu már tegnap beszámolt róla, hogy nincs elmozdulás a 8%-os alapbérfejlesztésről. Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (KASZ) elnöke – aki nem feltétlen sikerként élte meg a történteket, hiszen alapvetően 15%-os emelést szerettek volna kiharcolni – nyilatkozott is lapunknak és elmondta, hogy

nem lesz sztrájk a BKV-nél. Ezt azzal indokolta, hogy munkabeszüntetéssel sem érhető el az általuk javasolt 15%-os emelés, így pedig a munkavállalók többet veszíthetnének egy sztrájkkal, mint nyerhetnének.

Forrás: atv.hu