A cafeteria a korábban megszokott formájában az idén gyakorlatilag eltűnt. A leleményes cégek azonban igen változatos megoldásokkal érhetik el, hogy dolgozójuk jobban érezze magát náluk. Az idei „ötletbörze” lehetőséget adhat az irigykedésre, de arra is, hogy a vállalatok (és dolgozóik) tippeket nyerjenek belőle – olvasható az azenpenzem.hu írásában.

A Cafeteriatrend évek óta gyűjti a szokatlan, élményekkel teli céges juttatásokat.

Sok olyan ötlet is olvasható az idei listában, amelyet a megvalósító cég nem finanszíroz. Biztosítja a lehetőséget, sőt meg is szervezi a programot, de a költségeket a munkavállalók térítik. Még ilyen körülmények között is kifejezetten hasznosak, a dolgozók hangulatát javítóak lehetnek ezek a megoldások. A listában (ebből egy ízelítőt az alábbi táblázatba szedtünk össze) számos érdekes elem szerepel.

Néhány élményszerű céges juttatás*

Berendezés

Szolgáltatás

Ajándék

Nyugiszoba

Fodrász, kozmetikus, manikűrös (munkaidőben)

Ingyen kávé, tea

Masszázsfotel

Gyermekmegőrző, dadus

Hétvégi kikapcsolódás (teljes ellátással családdal)

Fagyigép

Helyben vagy cégen kívül edző terem, torna

Szülinapi torta, ünnepi trakta

* különböző vállalkozásoknál, a kategóriákat mi állapítottuk meg

Forrás: Cafeteriatrend ötletbörze

Az „ötletkatalógus”, amelyben a partnerek jelzései alapján vették sorra a különleges céges juttatási, illetve valódi segítséget nyújtó elemeket, lehetőséget adhat az irigykedésre, de arra is, hogy a vállalatok (és dolgozóik) tippeket nyerjenek belőle. Ilyen például a Popcorn gép, amit minden héten 1 órán keresztül más-más csapat üzemeltet, megvendégelve a többieket. Ide sorolhatjuk a bolhapiacot, amikor a kollégák egymás között csereberélnek. A céghez érkező őstermelők (zöldség, gyümölcs, de akár például tanyasi csirke vásárolható) is hasznosak lehetnek. Nyilvánvalóan akkor, ha erre van igény.

 Kismama műszak, bébiszitter, napközi

 A különböző céges programok – jegyezzük meg mi –, mint például

a csapatépítő tréningek, közös ünneplések vagy kirándulások éppúgy jelenthetnek remek mulatságot, mint kínszenvedést a munkavállalóknak. Minden attól függ, milyen a kollektíva, és persze a főnökök.

 Az nem kérdés azonban, hogy a gyermekbarát munkahely, ahová a dolgozók elvihetik gyerekeiket, mennyire fontos. Több cégnél is van gyermekmegőrző, létezik kifejezetten kismama műszak speciális időbeosztással. Előfordul bébiszitter szervezése is, a cég telephelyén nyáron napközis tábor. Az egyik vállalatnál kedves figyelmesség, hogy a bejárathoz legközelebbi parkolóhelyeket mindig a kismamák kapják.

 Nemcsak család-, hanem állatbarát munkahelyek is léteznek.

Ide nem csak behozhatók a házikedvencek, hanem még az is szokás, hogy a munkahelyen lévő 1-2 kutyát a munkatársak felváltva viszik ki sétálni. Szintén kedvező a kihelyezett postai ügyintézés, a vasalás, ruhatisztítás vagy éppen cipójavítás, bevásárlás szervezése, kiszállítása. Mindez növeli a munkán kívüli szabadidőt.

Forrás: azenpenzem.hu