Magyarországon a teljes munkaidőben dolgozó nők átlagosan 9,4 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ez az OECD országok átlagához képest kifejezetten alacsonynak számít, ám az éllovas országoktól még így is elmaradunk – írja a Pénzcentrum.

Az OECD országokban a teljes munkaidőben dolgozó nők átlagosan 13,6 százalékkal keresnek kevesebbet, mint férfi társaik - derül ki 2017-es adatokból. A különbségek azonban az egyes országokban ennél jóval magasabbak. A rekorder Dél-Koreában például 34,6 százalékkal keresnek kevesebbet átlagosan a nők, mint a férfiak, de Észtországban is 28,3-al, míg Ausztriában például 15,7-el.

Ahogy az a grafikonon látszik, Magyarországon jócskán kisebb a különbség, mint a legtöbb OECD országban. Nálunk a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők átlagosan 9,4 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ez pedig a 10. legjobb eredmény a vizsgált országok közül. 

Persze még ez az eredmény is jócskán elmarad az OECD éllovasoktól. Luxemburgban például csak 3,4 százalék a nők hátránya a férfiakhoz képest, míg Belgiumban 3,7 százalék. A hazánkkal szomszédos országuk közül egyébként csak Szlovéniában ideálisabb a helyzet, mint nálunk, ott a nők 5 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. 

Forrás: Pénzcentrum