Amint befordulunk a községhez vezető útra, azonnal világos lesz, miért is tartozik az alig 300-400 fős, szép fekvésű Perőcsény azon kevés Pest megyei település közé, ahol igénybe lehet venni a falusi csokot. Az út néhol egészen jól járható, másutt viszont kritikán alul kátyús. A helységbe érkezve sem javul a helyzet, s a község is vegyes képet mutat. Vannak szemmel láthatóan jó karbantartott házak, ám elhanyagoltak is bőven – olvasható a Magyar Hang cikkében.

Hiába érdeklődnénk az építkezési vagy lakásvásárlási kedvről, elvétve sem találkozunk emberrel – pedig vasárnap kora délután van –, legfeljebb egy-egy autó halad el mellettünk. Mire a falu közepén lévő parkhoz érünk, arra jutunk, a házak jó része lakatlan lehet. Erről árulkodnak a fényes nappal leeresztett redőnyök, az „Eladó” táblák az ablakokban. A mindent átható csend üdítő vagy kísérteties – ízlése válogatja. Az önkormányzati hirdetőtábla tanúsága szerint a háziorvos mindössze heti egy órát rendel.

A dombtetőn álló református templom mögött találjuk az önkormányzatot, az óvodát és az iskolát, egyetlen épületben. Rendezett a környék, igényes az épület, rögtön mellette található az öregek napközi otthona. – Nagyon elöregedett település vagyunk, így nem lehet csodálkozni, hogy még senki nem érdeklődött a csok iránt. Biztosan lesznek azért, akiket érdekel, 8–10 fiatalabb család jöhet szóba – mondja Gembolya Irma, a polgármester.

Kérdésünkre hozzáteszi, legalább 80 ház hétvégi ingatlanként működik, amikor már jobb az idő, azok is megtelnek élettel. Ez magyarázza a leeresztett redőnyöket. Érdekesség, hogy 8–10 ingatlant holland családok vásároltak meg és újítottak fel igényesen.

Sok tapasztalat másutt sincs a programról, de országszerte folyik a vita, hogy lesz-e eredménye a falusi csoknak.

A program lényege, hogy a legújabb információk szerint azokban az ötezer főnél kevesebb lakosú favakban, községekben, ahol 2003-hoz képest csökkent a lakosság (az eredeti terv még csak azokra a településekre vonatkozott, ahol az országos átlagnál nagyobb volt a visszaesés ezen időpont óta), használt lakás vásárlására is felhasználhatják az eddig csak új lakás vásárlására igénybe vehető támogatásokat. Ez azt jelenti, hogy egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után az eddigi 1,43 millió helyett 2,6 millió, három után pedig 2,75 millió helyett 10 millió forint (melynek fele fordítható vásárlásra, másik fele pedig korszerűsítésre) támogatásra lesznek jogosultak a családok.

A feltételeknek országosan mintegy 2400 település felel meg, jellemzően a fővárostól, illetve a megyei és más nagyobb városoktól távol fekvő falvakról van szó.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy valóban ösztönzi-e ez a lehetőség az odaköltözést valamelyik nagyobb városból, illetve hogy van-e ennek egyáltalán értelme. Nem véletlen ugyanis, hogy az ehhez hasonló kistelepülések népessége lassan elfogy.

Zsiday Viktor közgazdász az Alapblogon megjelent írásában például arról értekezik, hogy hibás a kormány elgondolása a falusi csok hatásáról. Hiszen ezen falvak elnéptelenedése egyrészt a munkahelyek hiányának, másrészt a nem megfelelő oktatási színvonal következménye. Úgy látja, e program támogatása helyett inkább – a kifejezetten kedvező hazai mezőgazdasági adottságokra építve – az élelmiszeripari feldolgozókapacitás fejlesztésére lenne szükség, hiszen ma hatalmas mennyiségben exportálunk feldolgozatlan mezőgazdasági termékeket ahelyett, hogy sokkal drágábban adnánk el magasabb feldolgozottságú készterméket. Ha ez a váltás megtörténne, éppen a programban érintett településeken keletkeznének munkahelyek, s nőne a vidék lakosságmegtartó képessége.

Zsiday szerint a programnak jelenlegi formájában az lesz az eredménye, hogy a pénztelen gyerekes családok a nagyvárosoktól messze található falvakba költöznek (mivel kvázi ingyen kapnak házat), majd munkalehetőség híján naponta órákat fognak ingázni.

Ezzel szemben más szakértők azt állítják, csak ki kell várni, s kiforrja magát a program. Ám ehhez nemcsak az oktatási infrastruktúrát kellene fejleszteni, hanem – amint a perőcsényi példa is mutatja –, többek között az orvosi ellátást is.

Forrás: Magyar Hang