Enyhített és szigorított is a falusi csok korábban tervezett feltételein a kormány – derült ki a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: az eredetileg tervezettnél több, összesen 2373 kistelepülésen lehet majd igénybe venni a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) ezen formáját – írja a Népszava.

 A falusi csok lényege, hogy az elnéptelenedő falvakban a „sima” csok esetében újlakások vásárlásához igénybe vehető nagyobb összegű csok segítségével lehet akár használt lakást is venni.

Ennek összege egygyermekes családok esetén 600 ezer, a kétgyermekeseknél 2,6 millió, háromgyermekeseknél 10 millió forint. Utóbbi összegnek azonban csupán a fele fordítható majd ingatlanvásárlásra, fele pedig felújításra. A korlátozásra azért van szükség, hogy a támogatás ne hajtsa fel indokolatlanul az árakat – közölte Gulyás Gergely.

A falusi csokot minden olyan 5 ezer főnél kisebb településen igénybe lehet majd venni, ahol csökkent 2003 óta a lakosságszám: azaz az eredeti elképzeléstől eltérően nem lesz feltétel az országos átlagot meghaladó lélekszámcsökkenés. 

A kormányinfón az is kiderült, hogy a kormány éjszakába nyúlóan tárgyalt az Orbán Viktor által bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv részletszabályairól. Ezek közül 4 elem lép majd életbe július 1-jétől: a fiatal házasok kamatmentes hitele, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, a csok mellé igénybe vehető kamattámogatott hitel kiterjesztése használt lakásokra, valamint a gyermekszületés esetén történő hitelelengedés. A nagyszülők által igénybe vehető gyedet és a négygyermekes nők személyi jövedelemadó-mentességét csak jövő januártól vezetik be, a jelenlegi 50 ezres bölcsődei férőhelyszámot pedig a mostani ígéret szerint 2022-ig bővítik 70 ezerre. Az ezekhez szükséges törvénymódosításokat, ha lehetséges, már pénteken, de legkésőbb jövő keddig benyújtják az Országgyűlésnek – mondta Gulyás Gergely. Közölte azt is: jövő héttől a családvédelmi akciótervről szóló plakátok váltják az utcákon a mostani Juncker-Soros plakátokat.

Forrás: Népszava