Egy sor szegény település nem felel meg a falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény) követelményeinek, mert a választási és nyugdíjcsalások érdekében bejelentett ukrán állampolgárok miatt papíron ugrásszerűen nőtt egyes falvak lakossága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írta a Magyar Hang.

A falusi csok abban segítene a kistelepülésen élőknek, hogy nem csak új lakásra igényelhetnék vissza nem térítendő támogatásokat gyarapodó családjuk számára, hanem használt ingatlanok megvásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is.

Egy gyermek vállalása után 600 ezer forintot lehet igényelni például használt lakásokra, 2 gyermek után már 2,6 milliót, 3 és 4 gyermek után pedig 10 milliót.

Csakhogy a támogatás igénybevételének több feltétele van: 

a pályázó lakhelyeként szolgáló falunak 5000 fő alattinak kell lennie, továbbá a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben kellett csökkennie, mint az országos átlag

(tehát ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség). Ezeknek a feltételeknek a Magyar Hang szerint azonban nem felelnek meg például azok a Vásárosnamény környéki, szegénységgel és a korábban a lakosság elvándorlásával küzdő települések, amelyekben ugrásszerűen megnőtt a lélekszám 2017-18 során. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú körzetében több faluban is előfordult, hogy egy-egy lakcímre több tucatnyi ukrán állampolgár jelentkezett be. Sőt: nem volt ritka a házankénti százas létszám sem. Ha a választói névjegyzéket számszerűen megnézzük, akkor azt látjuk, hogy 2014-ben 73 229 szavazásra jogosult neve szerepelt benne, ez 2018-ra 76 683-ra duzzadt.

Így aztán a körzet 89 településéből mindössze 27 településen lehet falusi csokot igényelni az ország egyik legszegényebb régiójában.

Két oka van az ukrajnai állampolgárok fiktív bejelentkezésének. Az egyik a nyugdíj: jelenleg is hatályban van az az 1963-as törvényerejű rendelet, amelynek értelmében az 1991-ben felbomlott Szovjetunió jogutódai, Oroszország és Ukrajna állampolgárai járulékbefizetés nélkül is

jogot formálhatnak a magyar szociális ellátásra, így például az öregségi nyugdíjra is, ha lemondanak az ukrán nyugdíjukról, kiváltanak egy lakcímkártyát, és letelepednek Magyarországon.

A bejelentkezések másik motiváló tényezője a magyarországi választásokon való részvétel is. Három és fél hónapig kell ugyanis életvitelszerűen tartózkodni a bejelentkezés helyén azért, hogy valaki bekerülhessen a választói névjegyzékbe. Az országgyűlési választásokkor a Hír Tv Célpont című műsorában be is mutatta, hogy miként szállították szervezetten a fiktív magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárokat a határhoz közeli településekre, ahol le is szavaztak a Fidesz–KDNP-re és jelöltjére, Tilki Attilára.

Forrás: 168 óra