Tíz százalékos emelést igyekeznek elérni, és arra hívnák fel a figyelmet, hogy az elvándorlás miatt egyre nehezebb a dolgozók helyzete. A sajtóban megjelent hírek szerint egyesek a sztrájktól sem riadnának vissza, de a nyomásgyakorlás ezen fegyverét nem tartja alkalmasnak a sonline.hu által megkérdezett szakszervezeti vezető.

A Postás Szakszervezet elnöke, Tóth Zsuzsanna érdeklődésünkre elmondta: a sztrájk emlegetését nem tartja időszerűnek, hiszen ez nem lenne hatékony, mert az elégséges szolgáltatásokat teljesíteni kell, és ezeket a kötelezettségeket a Postatörvény rögzíti.

Csak demonstrációról lehet szó, amely elől nem zárkóznak el, azonban csak a fokozatosság elvét szem előtt tartva folyamodnának a demonstráció eszközéhez.

A jelenleg érvényben lévő 3 éves bérmegállapodás értelmében sem lenne értelme a sztrájknak. Ehelyett egy kiegészítő megállapodás megkötése lehetne a megfelelő cél, amellyel kivívhatnák a magasabb béreket. Tóth Zsuzsanna hozzátette:

a terhelés, a létszámhiány miatt nem vonzó a postás szakma, és nehéz pótolni a távozókat.

A Postás Szakszervezet tapasztalata szerint a Somogy megyei postások a magasabb bérért folyó tárgyalásokat támogatják. Ezért szerinte a bértárgyalások továbbvitele lenne a megfelelő eszköz a béremeléshez.

Forrás: sonline.hu