Továbbra sem dőlt el a vasutasok idei pontos keresete, mivel több szakszervezet sem fogadta el kedden a cég ajánlatát – értesült a Magyar Nemzet. A MÁV a 2017-ben kötött, három évre szóló bérmegállapodás értelmében – a többi közszolgáltatóhoz hasonlóan – átlagosan öt százalékkal emeli a munkavállalók bérét. Ezt ugyanakkor differenciálják, tehát munkakörönként eltérő mértékben kapják a dolgozók, erről nem jutnak egyezségre a felek már több hete. Utolsó indítványában a cég több javaslatot is előterjesztett a differenciálásról.

A képviseletek abban egyetértenek, hogy nem elegendő az ötszázalékos emelés 2019-re.

Ugyanakkor – ahogy lapunk is beszámolt róla – további bérfejlesztésről csak akkor kezdődhetnek el az egyeztetések, ha a jelenleg érvényben lévő megállapodás már lezárult, tehát minden munkavállaló pontos bérét sikerült meghatározni az idei évre. A szakszervezetek egy része viszont ezt nem hajlandó figyelembe venni, és a pontos összegek meghatározására összehívott egyeztetéseken akar új megállapodást kötni.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) közleményé­ben kiemelte: kizárólag olyan megállapodást tud elfogadni, amely egységesen érint valamennyi MÁV-csoport dolgozóját, azaz differenciálás nélküli.

Javaslatuk szerint a már elfogadott ötszázalékos emelést mielőbb ki kellene fizetni a munkavállalóknak, emellett további – a munkaerőpiaci helyzet figyelembevételével – bérfelzárkóztatás kell, amely a MÁV-csoport munkaerő-megtartó és munkaerő-vonzó képességét növeli. Egy esetleges újabb hosszabb távra szóló, több éves bérmegállapodás kizárólag akkor fogadható el, ha abban megjelennek a jövőre mutató garanciális elemek, például az infláció, a gazdasági növekedés vagy az aktuális munkaerőpiaci helyzet.

A Vasutasok Szakszervezete közleményében azt írta, szükséges a jelenleg hatályos bérmegállapodás kiegészítése azzal, hogy a megállapodás szerinti átlagos ötszázalékos bérfejlesztési mértékhez az év második felében további emelést ad a munkáltató, így elérve az összesen legalább kétszámjegyű bérfejlesztést.

E garancia vállalása szerintük elengedhetetlen ahhoz, hogy a hatályos ötszázalékos mérték felosztásáról meg tudjanak egyezni.

Forrás: Magyar Nemzet