Szociális városrehabilitációra kapott pénzt Debrecen, mára azonban eltűntek a szegények az érintett területről – olvasható az mfor.hu-n.

Tavaly nyár közepén lépett életbe a támogatási szerződés, mellyel a debreceni önkormányzat 590 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott „Szociális városrehabilitáció a Nagysándortelep-Vulkántelep” jogcímen. Az eredeti pályázattól való elállás és a támogatás felhasználása a február 21-én esedékes testületi ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt.

Papp László polgármester előterjesztése alapján a program keretén belül 30 lakóegység helyreállítását vállalták, ebbe a 30 bérlakásba, felújított lakóegységbe olyan családokat költöztetnének, akik szociális munka keretében egyéni fejlesztési tervvel érintettek.

A probléma, ami valójában nem is igazi probléma, hogy az előkészítő szociális munka keretén belül felmért szegregációval érintett, illetve veszélyeztetett területen élők között még 5 olyan családot sem találtak, akik a programba bevonhatók lettek volna.

A programba való bekerülés feltétele ugyanis, hogy az új lakóegységbe költözés előtt legalább 1 évvel életvitelszerűen az érintett veszélyeztetett területen kell élnie a családnak. Az előzetes felmérés alapján azonban az előírt feltételek és indikátorok nem teljesülnek. Vagyis a debreceni gettóként is ismertté vált területekről eltűntek a szegények. 590 millió forint pedig így hirtelen felszabadult. Persze,

a területről nemcsak önszántukból „tűnhettek el” a szegények, sőt, attól, hogy a programba kerülés feltételeinek nem felelnek meg, még élnek a gettóban nehéz sorsúak.

A korábbi évtizedekben az önkormányzat is igyekezett tisztítani a területet azáltal, hogy a nem szívesen látott személyektől felvásárolta az ingatlanokat, illetve a piaci ingatlanfejlesztések is nagyon sok szegény családot „üldöztek el” a területről - írja a Cívishír.

A polgármester ezért azt javasolja, hogy a több mint félmilliárd forintot inkább az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” tárgyú felhívásra csoportosítsák át.

Forrás: mfor.hu