Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter sajtóhírek szerint a mai Kormányinfón kijelentette: nem lesz jövedelemhez kötött a 10 millió forintos asszonyhitel felvétele, mindössze azt nézik majd a folyósítás előtt, hogy az igénylő szerepel-e a KHR negatív adóslistáján, közismertebb nevén a „BAR-listán”.  

A Bank360 szerint a miniszter kijelentése után az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen garanciát kapnak a hitelt folyósító kereskedelmi bankok arra az esetre, ha az ügyfelek nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket és nem fizetik vissza a kölcsönt? A Bank360 szerint ennyire laza feltételek mellett jelentősen megnövekedhet a nem fizetés kockázata, amelyre az államnak jól átgondolt lépésekkel kell majd reagálnia.  

A szakportál megjegyzi: pénzügyi tudatosság szempontjából kérdéses üzenetet hordoz, hogy az elhangzottak alapján a 10 millió forintos hitel kikerül a JTM-rendelet alól, amely viszont az egyik leghatékonyabb eszköz a felelőtlen és túlzott eladósodottság megfékezésére.

Így ugyanis azok számára is lehetővé válik a hitelfelvétel, akik egyébként a piacról nem kapnának kölcsönt.

 Ugyanakkor közleményükben azt is kiemelték: a jelenleg ismert részletek alapján igen erős szűrőfeltétel a legalább 3 éves munkaviszony megléte, a KHR negatív adóslistája, továbbá az, hogy a hitelt az újabb információk szerint nem a család nőtagja, hanem a házastársak veszik fel, így

a háztartás jövedelméből kell kigazdálkodni a havi törlesztőrészletet, amely jelen számítások szerint 50 000 forint alatt, várhatóan 42 000 forint körül alakul majd.

A Bank360 felhívja a figyelmet: az apránként csepegtetett információk miatt

egyelőre még mindig nagyon nehéz átgondolnia egy fiatal házaspárnak, hogy valóban megéri-e felhasználni az állam kedvezményes hitelét.

A szakportál szerint mindenképpen fontos megvárni, hogyan alakul az asszonyhitel sorsa és feltételrendszere, és csak mindezek után érdemes megvizsgálni helyét és szerepét a család pénzügyeiben.