Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő ismertette a kormány szerdai döntéseit – írja az Index.

A falvak népességét növelnék 

A szerdai kormányülés eltért az általános gyakorlattól: a kormány hosszan foglalkozott a leszakadó településekkel, a magyar cigányság helyzetével – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter is részt vett a szerdai ülésen.

Végleges döntés született a falusi csok bevezetéséről.

Olyan településeket érint, amelyeknél 5 ezer alatt marad a lakosság száma. Ezeken a helyeken a demográfiai csökkenés nagyobb, mint az országos népességcsökkenés: 2031 település tartozik ebbe a körbe. A kormány a falvak „népességmegtartó erejét” kívánja növelni.

A csok szabályai szerint egy gyermek esetén 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermek esetén pedig 10 millió forintot lehet igénybe venni. A falusi csok tervezett szabályai szerint az érintett falvakban élők lakás vásárlására, korszerűsítésére és bővítésére is igénybe vehetik – függetlenül attól, hogy új-e lakás, vagy sem (a korszerűsítésnél az összeg fele vehető igénybe).

Akár egy ház megvásárlását és felújítását is fedezheti

– vélte a miniszter. A kormány azt szeretné, ha legkésőbb szeptember elsejével hatályba lépne a konstrukció.

Még tárgyalnak az MTA intézményhálózatának sorsáról

Palkovics László miniszter még mindig tárgyal az MTA vezetésével,és még nem tette le a javaslatát az intézményhálózat átalakításáról. Palkovics kicsúszott a kormányhatározat által szabott január 31-ig határidőből, amire Gulyás Gergely azt mondta: szeretnének megegyezésre jutni, azért a csúszás. Palkovics nem kapott újabb „sztrikt” határidőt a megállapodásra. 

Forrás: Index