Nem jár a támogatás azoknak a házaspároknak, ahol mindkét fél elvált, és egyiküknek van gyereke. A 40 éves felső korhatár viszont csak a nőkre vonatkozik - ezt jó hírnek szánták, de diszkriminatívként is felfogható.

Mint azt már bizonyára tudják, és mostanra talán kicsit unják is, Orbán Viktor az évértékelő beszédében hétpontos családvédelmi akciótervet hirdetett, ennek egyik pontja pedig a fiatalok házasok gyerekvállalási támogatásának bevezetése volt. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy minden 40 év alatti nő, aki az első házasságát köti, 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt vehet fel, amelynek törlesztését az első két gyerek születése után 3-3 évre felfüggesztik, a második gyereknél a tartozás harmadát is elengedik, egy harmadik gyerek születése esetén pedig az egész tartozást elengedik.

A kormányfői bejelentéseket azóta többen pontosították, most pedig Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár villantott fel néhány újabb megkötést - írja a hvg.hu az MTI-ben megjelent összefoglaló alapján. Novák azt mondta,

a támogatás nem jár azon házasságok esetén, ahol mindkét fél elvált, és legalább egyiküknek már született gyermeke korábban.

Ha viszont még egyiküknek sincs gyereke, nem esnek ki a körből. Ha azonban valamelyiküknek született már gyermeke, akkor tehát legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie. Az államtitkár ehhez hozzáfűzte, az özvegység nem számít korábbi házasságnak, így akinek meghalt a házastársa, az „első házasnak” számít támogatási szempontból.

Novák egyértelművé tette azt is, a 18 és 40 év között életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik - a férj életkora ezek szerint nem számít a támogatás megítélésekor.

A kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel, és törleszti.

A támogatás további feltétele a legalább hároméves munka-, vagy felsőoktatási jogviszony.

A legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni. Most pedig kiderült az is,
ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.

Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg - tette hozzá Novák Katalin.

Forrás: Népszava