Mennyit keresnek a különböző szakokon végzett, néhány év munkatapasztalattal rendelkező fiatal diplomások? Mutatjuk, mennyi az átlagos havi keresetük, de az adatokból kiderül az is, hogy hol a legtöbb álláskereső vagy kik választják a továbbtanulást a diploma után is. Az Eduline cikke.

Bruttó 286 630 forint - a diplomás-pályakövetési rendszer 2017-es adatai szerint átlagosan ennyit keres az, aki a felsőoktatás alatt vagy a diplomaszerzés után pályakezdőként dolgozik. A friss adatok szerint a diplomások 88%-a diplomás munkát végez, illetve a pályakezdőként dolgozók 7%-a már az egyetem mellett elkezdi a komoly tapasztalatszerzést.

Pályakezdő fiezetések, akár 400 ezer forint felett

Az alapképzések közül, évről évre több ezren választják a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel szakot is, amelyeken az átlagos bruttó jövedelem 210-340 ezer forint, míg a gazdálkodás és menedzsment képzésen végzettek ennél valamivel többet vihetnek haza, átlagosan bruttó 300-350 ezer forintot.

Természetesen a műszaki képzések is nagyon népszerűek.

A diplomás pályakövetési rendszer 2017-es adatai szerint, a pályakezdő műszaki képzési területen végzett diplomás havi bruttó átlagjövedelme 300-400 ezer forint között alakul.

Ezek közül a képzések közül az egyik legnépszerűbb frissdiplomás foglalkozás még mindig a gépészmérnök (bruttó havi 320-390 ezer forint átlagjövedelemmel), de sokan választják a villamosmérnök (bruttó havi 340-410 ezer forint átlagjövedelemmel), építészmérnök (bruttó havi 220-260 ezer forint átlagjövedelemmel) szakmát is.

Kik keresnek a legjobban?

Aligha meglepő, hogy a három-öt év munkatapasztalattal rendelkezők közül az informatika szakot végzettek keresnek a legjobban: a 2017-es adatok szerint egy pályakezdő informatikai képzési területen végzett diplomás havi bruttó átlagjövedelme 300-400 ezer forint között alakul. Azonban egyes egyetemeken végzettek még ennél is többet, akár 450-500 ezer forintot is kereshetnek a diplomaszerzés után.

A műszaki képzési területen végzett diplomás havi bruttó átlagjövedelme 300-400 ezer forint között alakul. Míg a pályakezdő gazdaságtudomány képzési területen végzett diplomások havi bruttó átlagjövedelme is viszonlag magas 250-300 ezer forint között alakul. Azonban vannak olyan végzettek is, akik még ennél is többet, akár 350-400 ezer forintot is kereshetnek a diplomaszerzés után.

Van, ahol sok az álláskereső

A statisztikák szerint a végzettek csupán 4%-a álláskereső.

A regisztrált álláskeresők között azonban kiemelkedően magas a művészetközvetítésen (13,03%), a természettudományi képzésen (6,67 %) és a társadalomtudomány képzésen (5,71%) végzettek aránya. Sokan azonban közülük a továbbtanulás mellett döntenek.

A végzettek 11%-a folytatja tanulmányait mesterképzésen folytatja. Természetesen az ő átlagjövedelmük az egyes képzési területeken belül jóval magasabb, mint az alapszakokon végzettek havi bruttó átlagjövedelme.

Amíg egy alapképzésen végzett informatikus bruttó havi 340-370 ezer forint az átlagjövedelme, addig a mesterdiplomások ugyanazen a képzési területen akár 440-470 ezer forintot is kereshetnek.

Hasonló a helyzet a  műszaki képzésekkel is. Míg az alapszakon végzettek bruttó havi átlagjövedelme 290-340 ezer forint, addig azok, akik továbbtanultak, ennél akár 50-60 ezer forinttal is többet kereshetnek.

Pályakezdők fizetésigénye? Irreális elvárások?

Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze főszervezője az Eduline-nak korábban azt mondta, a friss diplomások egyáltalán nem látják reálisan a kereseti lehetőségeket, "főként azért, mert nincsenek nyilvánosan elérhető információk. De akkor mégis mennyi az annyi?

Tavaly októberben a bruttó átlagkereset 327 100 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

– közölte a KSH. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (597 200 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (209 900 forint).

Forrás: eduline.hu