A lakásvásárláshoz nyújtott kedvezményes hiteleké lesz a főszerep a kormány családvédelmi akciótervében, ami további drágulást hozhat az ingatlanpiacon – írja a Népszava.

Szabadfelhasználású, azaz bármire elkölthető, kamatmentes hitellel jutalmazza a kormány azokat a legalább három éves munkaviszonnyal rendelkező nőket, akik még 40 éves koruk előtt házasságra adják a fejüket, s akiknek a kölcsönt vissza sem kell fizetniük, ha ezután legalább 3 gyereket szülnek.

Viszont gyorsan kell lépniük – derült ki Novák Katalin családügyi államtitkár szavaiból, aki hétfőn az Orbán Viktor által bejelentett családvédelmi akcióterv részleteit ismertette.

A kölcsön összege legfeljebb 10 millió forint lehet, a törlesztőrészletet havi 50 ezer forintban maximalizálják.

Az első gyermek megszületésekor a törlesztést felfüggesztik 3 évre, a második gyermek megszületésekor további 3 évre. Ekkor már a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes összeget. A hitelt nem csak a friss házasok vehetik fel, ám

a törlesztés felfüggesztése és a tartozás elengedése csak a  július 1-je után megszületett babák után jár.

A programhoz július 1. után lehet csatlakozni, és a lehetőség csupán 3 évig áll nyitva. Szintén az év második felétől bővítik a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) is: ebben az esetben is a hitelé a főszerep. Tavaly december 1. óta a kétgyermekes családok is megkaphatják a csok mellé az addig csak a háromgyerekeseknek járó, 10 millió forintos, kedvezményes hitelt, a háromgyerekesek számára elérhető hitelösszeget pedig 15 millió forintra növelték, de ez jelenleg csupán az újépítésű lakások vásárlására vehető igénybe. Július 1-től viszont a használt lakásokra is igényelhető lesz. Novák Katalin szerint az intézkedéseknek nem lesz árfelhajtó hatása, ugyanakkor jelezte: a megvásárolni kívánt ingatlanra vonatkozó eddigi 35 millió forintos értékhatárt eltörlik, mert ez „túlhaladott lett mára”.

Az államtitkár minden bizonnyal arra gondolt, hogy a családok számára élhető méretű lakások ára – főként Budapesten és a nagyvárosokban - már meghaladja ezt az értékhatárt. Nem kis részben éppen a csoknak köszönhetően, a támogatások bevezetése miatt is felpörgött kereslet ugyanis az ingatlanárak emelkedését vonta maga után.

 A családoknak így most még a csokkal együtt is többet kell fizetniük a lakásokért, mint 2015-ben.

Novák Katalin arról nem beszélt, hogy a támogatásként – azaz nem hitelként – felvehető csok-összegek emelkednének, így az egy gyermek után valószínűleg továbbra is 600 ezer, két gyermek után 1,43 millió, három gyermek után pedig 2,2 millió forint marad - használt lakás vásárlása esetén. Ezek az összegek jelenleg vidéken egy félszoba, a fővárosban pedig 3 négyzetméter megvásárlására elegendőek.

A kormány tehát döntően hitelből képzeli el a családok lakásvásárlásának támogatását.

Igaz, ezek a kölcsönök vagy kamatmentesek, vagy a piacinál olcsóbb, 3 százalék alatti kamatozásúak. Ezeket pedig várhatóan többen veszik majd fel, pláne, hogy az adósságfék-szabályok szigorítása óta a piaci hiteleket igénylők a korábbiaknál kisebb összegű kölcsönökhöz juthatnak csak hozzá. Ez bővíti a családok mozgásterét, mint ahogyan az is, hogy a csok-hitel most már használt lakásokra is felvehető. Márpedig ma tízből kilenc vásárló használt lakást keres.

Mindez tovább élénkíti a keresletet főként a használt lakások piacán, ami pedig a lakásárak további emelkedéséhez vezethet – mondta érdeklődésünkre Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. Jelenleg Budapesten 600 ezer, a vidéki nagyvárosokban 300-400 ezer forintos négyzetméterárakon kínálják a lakásokat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már minden második lakásvásárlás hitelből történik, ezért a túlzott eladósodottság veszély lehet.

Szerinte ebben segítséget jelent a tartozás részben vagy egészben történő elengedése a gyermekvállalásakor.

Ez nem csak a fiatal házasoknak jár, a július 1-je után második gyermekként született babák esetében bármilyen fennálló jelzáloghitelből 1 millió, harmadik gyereknél 4 millió forintot elengednek: ez a csok hitelekre is vonatkozik. Mindent összevetve Balogh László szerint egy családalapítás előtt álló fiatal pár akár 27,2 millió forintból is nézelődhet majd az ingatlanpiacon. Ez már közelebb áll az árakhoz, viszont

cserébe a házasság elején legalább 3 gyereket kell bevállalni, ami „igen merész”. 

Az autó volt az akadály?

Azért támogatjuk a nagycsaládok autóvásárlását, mert azt tapasztaltuk:

a negyedik gyermek megszületésének az is akadálya, hogy nem férnek be az autóba

– ezzel a meglehetősen furcsa érvvel indokolta Novák Katalin, hogy július 1-től 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak a 3 gyerekes családoknak egy új, 7 személyes autó megvásárlásához. A negyedik gyermek megszületését ez nem biztos, hogy ösztönözni fogja, az erőteljes szakszervezeti fellépések hatására jelentős béremelésekre kényszerülő autóiparnak viszont némi vígaszt nyújthat egy felpörgő piac. Szintén meglepő fordulat, hogy a nyugdíjasok nem, csak a dolgozó nagyszülők vehetik igénybe a nagyszülői gyedet, de ők nem élhetnek a gyed-extrával. Azaz dönteniük kell: vagy dolgoznak vagy gyedre mennek. Mindez épp ellentétes a kormány azon intézkedéseivel, amelyekkel a nyugdíjasokat vonnák be minél nagyobb arányban a munkaerőpiacra.         

Forrás: Népszava