Ahogy arról már vasárnap óta számos cikk és gyorselemzés született, a kormány bejelentett új családpolitikai intézkedései, különösen a csok, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése rendesen felrázza majd az ingatlanpiacot. Arról már írtunk például, hogy ingatlanpiaci szakértők szerint mekkorát lök majd a lakáspiac árain az, hogy a jövőben már a kétgyerekes családok is fölvehetnek 10 millió forint kedvezményes hitelt a támogatás mellé, és abból a két- és többgyerekesek is vehetnek használt lakásokat is. Az Ingatlan.com viszont most kiszámolta, hogy mennyivel tudnak majd nagyobb lakást venni a családok az extra pénzből, vagyis mennyit ér négyzetméterben a csok kiterjesztése – írja az Index.

A válasz nyilván attól függ, hogy hol akar egy kétgyerekes család lakást venni. Az Ingatlan.com azzal számolt, hogy két gyermek után a kibővítéssel 11,43 millió forintot lehet kapni, ebből 10 millió a hitel. 

Ennyiből Budapesten 15-20 négyzetméterrel nagyobb lakást lehet vásárolni

vagyis az extra pénz a fővárosban nagyjából egy extra szobát jelenthet négyzetméterben. Ennél többet jelent a bővítés Győrben vagy Debrecenben, ahol már 30 négyzetméterrel nagyobb lakást lehet venni a két gyerekes csokkal.

Az ingatlanközvetítő portál szerint viszont

van, ahol már pusztán a 11,43 millió forintból lehet venni egy otthont, egy megyeszékhelyen vagy megyei jogú városban egy 59 négyzetméteres lakásra, falun pedig egy 101 négyzetméteres sorházra is elég lehet a támogatás és a kedvezményes hitel önmagában. 

Persze, ahogy erre már utaltunk, az árak nem maradnak majd változatlanok,

a csok bővítése miatt várhatóan emelkedni fognak az ingatlanárak.

Az Ingatlan.com szerint elsősorban az 55-80 négyzetméteres budapesti és nagyobb vidéki városokban lévő lakások drágulhatnak jelentősen. A családvédelmi akcióterv egyéb lépéseiről itt írtunk részletesebben

Forrás: Index

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ