Rohamosan fogy a BKV-sok türelme, mert még mindig nem tudják, kapnak-e béremelést, s ha igen, akkor mekkora mértékre számíthatnak. A vezérigazgató még nulla százalékos ajánlatot sem tett, az viszont már kiderült, ha tehetné, még többet túlóráztatná a járművezetőket. Egyszerűen nem igaz a cég sajtóirodájának már hetekkel korábban tett nyilatkozata, miszerint megkezdődtek a bértárgyalások – írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

Annak ellenére, hogy a BKV vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, január végére megszülethet a bérmegállapodás a cégnél, még el sem kezdődtek az érdemi tárgyalások – közölte Naszályi Gábor. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke felháborítónak tartja, hogy a cég sajtóosztálya már tavaly kiadott egy nyilatkozatot, miszerint megkezdődtek a bértárgyalások.

Ez enyhén szólva csúsztatás, keményebben, de tényszerűen viszont: hazugság

– állítja az elnök. Az EKSZ már tavaly szeptemberben, a szakszervezetek közül elsőként kérte fel a vezérigazgatót a tárgyalások megnyitására, ám erre érdemben a mai napig nem került sor.

Arról viszont szó esett, hogy a BKV-nál „lehetőséget teremtenek” majd arra, hogy az emberek akár 330-340 túlórát is vállaljanak.

Erre várhatóan csak 2020-tól nyílik lehetőség, hiszen erre az évre már tavaly év végén megállapodást kötött a munkáltató a dolgozókkal. Naszályi ismét leszögezi:

nem végtelenül sok túlórával, hanem megfelelő bérekkel kell megbecsülni a dolgozókat, s biztosítani számukra a megélhetést.

A járművezetők már így is leterheltek, s naponta utasok ezreinek az életéért és biztonságáért felelnek, ezért végtelenül kockázatos még többet dolgoztatni őket – írják közleményükben.

Naszályi nem állítja, hogy a vezérigazgatóval egyszer sem ülhettek le egyeztetni a szakszervezetek, ám ezeken a megbeszéléseken mindössze a munkavállalók követelése, csupán az EKSZ konkrét, 15 százalékos megismételt bejelentése hangzott el.

Az EKSZ attól tart, hogy a menedzsment taktikájának a célja a jól ismert rapid megoldás: valamikor tavasszal – ha nem nyár elején – egy vállalhatatlanul alacsony béremelési ajánlattal belekényszeríti majd egy olyan alkuba az érdekvédőket, amelynek megfontolására mindössze néhány órát hagy.

Forrás: 24.hu