Leginkább a Dunaújvárosi Egyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) műszaki képzésben részt vett hallgatók lehetnek elégedettek a keresetükkel, amely a diplomaszerzés után alulról súrolja a bruttó 500 ezer forintot – derül ki a diplomás pályakövetési rendszer adataiból, melyet a Világgazdaság ismertetett. Eközben a sor másik végén a diplomás zeneszerzőket és bábművészeket találjuk, az ő a havi bérük alig éri el a bruttó 150 ezer forintot.

A frissdiplomások csaknem 70 százaléka vállal munkát a tanulmányai befejezése után, és havi bruttó 287 ezer forint az átlagjövedelmük, zömmel felsőfokú végzettséget igénylő pozíciót töltenek be.

A képzési területek szerinti összehasonlításban alapszakon és mesterszakon is az informatikusok fizetése a legmagasabb, bruttó 350, illetve 460 ezer forint az átlag.

A bölcsészek és a társadalomtudományok területén végzettek közül a legtöbb pénzt a BME-n, a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Zsigmond Király Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomát szerzők viszik haza, a havi bruttójuk meghaladja a 300 ezer forintot.

A legkevesebbet a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem bölcsészvégzettségű diplomásai keresik, a bérük bruttó 190 ezer forinthoz közelít.

A diplomások tizede a munkája mellett, másik egytizede pedig fő státuszban továbbra is a felsőoktatásban tanul. A végzettek 7,5 százalékának státuszáról nincs adat.

Ide tartoznak többek között a bejelentés nélkül külföldön tartózkodók, a nem regisztrált munkanélküliek, a bejelentés nélkül munkát végzők, valamint a háztartásbeliek. A diplomaszerzést követő egy-három évben alig 4 százalékos a regisztrált álláskeresők aránya. A diplomás álláskeresők között viszont minden tizedik művészetközvetítés szakon végzett.

Újabb rekord az Erasmus+ programban

Az Erasmus+ programban az előző évinél 122 ezerrel többen, mintegy 800 ezren vettek részt 2017-ben – közölte az Európai Bizottság. Magyarországról 17 431-en részesültek összesen 30 millió euró támogatásban. A legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről nyertek pályázatot. A magyarok körében a három legnépszerűbb célország Németország, Románia és Spanyolország volt.

Forrás: Világgazdaság