Egy hét éves beosztott tűzoltó kevesebbet keres 160 ezer forintnál, ezért ha nem lesz emelés, a tűzoltók tömegével fogják elhagyni a szolgálatot, figyelmeztet az egyik szakszervezet – írja a HVG.

Drámai hangú közleményt adott ki az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) az OS-ben. Most kapták ugyanis meg a tűzoltók az illetményemelkedésükről tájékoztató parancsukat.

Egy 7 éves beosztott tűzoltó havi keresete kevesebb, mint 160 ezer forint. Ráadásul nekik 204 órát kell havonta minimum dolgozniuk.

Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy 7 éves tapasztalt Tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza, áll a közleményben. A ETSZ szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy ne váltsanak a tüzekhez kivonuló tűzoltók munkahelyet. Továbbá a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni, javasolja a szakszervezet.

Forrás: HVG