Bocsánatkérést várnak az idősek: egyetlen ember sem állt ki a nyilvánosság elé, vállalva a hibát és a felelősséget – írja a 24.hu.

Sem én, sem a tagság nem emlékszik olyan esetre, hogy késett volna a nyugdíjak kifizetése. Ráadásul éppen egy ilyen nehéz időszakban, amikor nem is 28-30 nap telt el két nyugdíj között, hanem negyven, ráadásul ünnepekkel, a fűtési szezonban. Az utolsó nyugdíj december 3-án érkezett — mondta el a 24.hu kérdésére Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke.

Ahogyan korábban megírtuk: pénteken derült ki, hogy a Magyar Államkincstár késve utalta el a nyugdíjakat.

A csúszásra előzetesen nem figyelmeztették az érintetteket, a hétvégét totális kommunikációs káosz jellemezte, ugyanis a MÁK nem volt hajlandó elárulni, hogy a nyugdíjasok konkrétan mikor jutnak a pénzükhöz és mi a csúszás oka. A MÁK a saját maga által szabott menetrendet vette semmibe: ebben január 11-ére jelezte a banki átutalást, tehát pénteken kellett volna hogy megkapják a járandóságukat, akik utalással kérik a nyugdíjat.

Nem csak a sajtót informálták nehezen, a 130 ezres tagsággal rendelkező NYOSZ már pénteken minden követ megmozgatott, hogy egyértelmű tájékoztatást kapjanak, azonban érdeklődésükre csak ingerült válaszokat kaptak, ha egyáltalán sikerült elérniük valakit.

A minisztériumban annyival intézték el a dolgot pénteken, hogy lesz sajtótájékoztató, de nem mondhatnak semmit. Még ez volt a legegyenesebb megoldás. Az egész helyzet tisztességtelen: nem csak a csúszással van probléma, hanem azzal is, hogy nem volt egyetlen ember, aki egyenesen kiállt volna a nyilvánosság elé és azt mondta volna, hogy ezt és ezt rontottuk el, tisztában vagyunk a következményekkel, bocsánatot kérünk. Semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptunk, ez felháborító

– magyarázta Némethné Janokovics Györgyi, aki úgy tudja,

sokan még mindig nem kapták meg pénzüket.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint többen eljátszottak a gondolattal, hogy késedelmi kamat megfizetését kezdeményezik, azonban amíg nem világos, hogy ki kibázott, az sem egyértelmű, ki felé kellene érvényesíteniük követelésüket.

Mindenki a másikra mutogat: a MÁK szerint ők időben elutalták a nyugdíjakat, a bankok szerint nem minden pénz érkezett meg időben. Mindenképpen tudnunk kellene, hogy ki a felelős, hiszen csak így tudunk jogorvoslati eljárást kezdeményezni.

A NYOSZ elnöke hozzátette: perre csak akkor mennek, ha erre megbízást kapnak, tehát ha a tagság úgy dönt, hogy a törvény előtt kérnek elégtételt a nyugdíjak csúszása miatt. (A késés csak azokat érinthette, akiknek bankszámlára érkezik a pénzük, a Magyar Posta  az ugyancsak előre megszabott menetrend, nyugdíjkifizetési naptár alapján viszi ki a pénzt, és minden hónapban 12 munkanapon át tart a kézbesítési időszak.)

Bár a nyugdíjasok késedelmes kifizetését sokan a bőrükön érzik, az M1 közszolgálati Híradója nem számolt be arról, hogy rengeteg idős maradt pénz nélkül hétvégére.

Forrás: 24.hu