A vállalkozások nem törik magukat, hogy cafeteria helyett fizetést adjanak a munkavállalóknak, akik sok kedvezménynek búcsút inthetnek.

Nem engedik el a cafeteriát a cégek, bár a megváltozott feltételekhez alkalmazkodnak – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. A cégek között jelenleg két irány tapasztalható

mondta a HVG-nek Fata László juttatási szakértő. Azok, amelyeknél 2018-ban volt cafeteriakeret választható elemekkel, jellemzően 2019-ben is megtartják ezt, de felülvizsgálják a kínált elemeket. Ennek során sok esetben a kínálat szűkítését jelenti a kedvezményesen adható juttatások számának drasztikus csökkenése.

Sok vállalkozás felkínálja a munkavállalóinak a cafeteriakeret egy része vagy egésze kifizetésének lehetőségét bérként. Azok a cégek pedig, amelyeknél nem volt rendszeres keret, csak alkalmanként adtak béren kívüli juttatásokat, egyedi megoldásokban gondolkoznak.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél is hallanak olyan visszajelzéseket vállalkozásoktól, hogy a magasabb közterhek ellenére terveznek megtartani cafeteriaelemeket. Régi, rögzült rendszerről van szó, ezért a szövetség úgy véli, néhány támogatott juttatást (például a munkavállalói mobilitást vagy öngondoskodást célzó kedvezményeket) érdemes lett volna megtartani.

Forrás: HVG