Minél előbb érdemes a gyermeket nevelőknek kitöltenie a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot a munkáltatójuknál. Az adókedvezmények összegével ugyanis már a januári fizetés is több lehet, ennek ellenére mégis több tízezren felejtenek el nyilatkozni róla – írja a Piac és Profit.

A pénzügyi tárca azt szeretné elérni, hogy az érintettek már januárban nyilatkozzanak az igénybe vehető adókedvezményekről, hiszen a magánszemélyeknek az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál. Ha például a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozatátadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak februárra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. Az adókedvezmény összege természetesen nem veszik el, de az összeg legkorábban jövőre az szja-bevallásban kérhető vissza, amelyhez a NAV által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni – figyelmeztetett közleményében a Pénzügyminisztérium.

Az szja-bevallásokban rendszerint 1,1 millió magánszemély veszi igénybe a családi kedvezményt, 2018. januárjában viszont csak 727 ezer magánszemély érvényesítette a kedvezményt, ők adták le időben az adóelőlegről szóló nyilatkozatukat a munkáltatóknak.
A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forint, a kétgyerekes családoknak gyermekenként 20 ezer forint, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent.

Az első házasokat a kormány a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül havi 5000 forinttal támogatja. Idén már havi 7450 forintos személyi adókedvezmény jár például a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

A családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye egymástól függetlenül érvényesíthető,

így éves szinten a családi kedvezmény mellett az első házasok kedvezménye további 60 ezer forinttal csökkentheti a friss házas szülők adófizetési kötelezettségét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adóelőlegből a kedvezmény lehető legegyszerűbb érvényesítésében is segíti a magánszemélyeket. A NAV honlapjáról elérhető alkalmazással néhány kattintással, gyorsan és egyszerűen elkészíthető az adóelőleg nyilatkozat.

Forrás: Piac és Profit