A saját fizetésükről szóló banki tájékoztatókkal árnyalják Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának nagyon rózsaszínűre sikerült év eleji béremelési bejelentését a rendőrök. Kontrát Károly szerint 2015 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedett a hivatásos rendőrök bére. A rendőrök szerint viszont sokan most is csupán 120-150 ezer forintot keresnek havonta – olvasható a 24.hu-n.

A Zsaruellátó nevű Facebook-csoport hétfőn közzétette több olyan banki sms másolatát, amelyet – név nélkül, de sok esetben a fizetést folyósító kapitányság megjelölésével – rendőrök küldtek be saját decemberi fizetésükről.

A banki tájékoztatók tanúsága szerint az állomány tagjai között még mindig rengetegen lehetnek olyanok, akiknek 120-150 ezer forintos juttatással kell beérni a hónap végén.

A kézhez kapott összegek egyáltalán nem mutatnak olyan jól, mint ahogy azt Kontrát Károly sugallta.

A valós fizetéseket tartalmazó Facebook-posztokból kitűnt, hogy a 120-130 ezer forint közötti bérek számítanak a legalacsonyabbnak. Volt, aki azt kommentelte 171 ezres béréhez, hogy az

Járőrvezetői fizu. És ebben van ünnepi pótlék is, ami “megdobta” ?

A fizetések között valóban volt több 200 ezer forintot meghaladó összegű is, de a beküldők szerint ezek javarészt a jelentős mennyiségű túlórának és/vagy más kedvezményeknek köszönhetők.

Egy fővárosi kerületi kapitányság rendőre azt írta, 18 éve tagja a testületnek, 13 éve járőrvezető, és most 210 ezer forintból kell eltartania két gyerekét.

Egy készenlétis hosszabb magyarázatot fűzött a 254 ezres decemberi fizetéséhez, ami 66 óra (nyolc és fél munkanapnyi) túlórával jött ki. Mint írta, azért küldte be az adatokat, hogy „ne csak mindig a nagyon, de nagyon kis fizetések” legyenek kiposztolva az oldalra. Hozzáfűzte, tisztában van vele, hogy nem túlórával kellene ennyit keresni, ha ennyit kapna mindenki, az már minimálisan elfogadható lenne.

Kontrát január 2-án az MTI-n keresztül jelentette be, hogy idén átlagosan újabb 5 százalékkal nő az arra jogosult hivatásos állományú rendőrök fizetése. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangoztatta, hogy 2015 óta ezzel átlagosan 50 százalékkal emelkedett a hivatásos rendőrök bére.

Állítása szerint:

  • Egy 10 éves szolgálati viszonnyal és felsőfokú végzettséggel rendelkező főnyomozó bére a 2015-ös 302 ezer forintról mostanra 471 ezer forintra nőtt.
  • Egy 15 éves szolgálattal és középfokú végzettséggel rendelkező tiszthelyettes járőrvezető bére 215 ezer forint helyett 336 ezer forint lett.
  • Egy 10 éves szolgálati viszonnyal rendelkező középfokú végzettségű tiszthelyettes helyszínelő bére pedig 250 ezer forintról 342 ezer forintra nőtt.

A rendőrök azon rágtak be, hogy a kormánymédia óriási sikerként tálalta az államtitkári bejelentést azt sugallva, hogy a testületben már eddig is magasak voltak a fizetések, amelyek most tovább nőttek az 5 százalékos kiegészítéssel.

Forrás: 24.hu