2014-ig a minimálbér volt a pedagógusbérek vetítési alapja, de azt a Fidesz befagyasztotta. Év elejétől nincs diplomás tanár, aki emiatt ne bukna havonta legalább 100 ezer forintot, de ez kategóriától függően akár 250 ezer forintig is felmehet – írja a Pécsi Stop.

 Kiszámolta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy mennyi lenne a pedagógusok és közoktatásban dolgozók bére, ha az eredetileg kidolgozott életpályamodellnek megfelelően 2019 januárjától is a minimálbér lenne a fizetések vetítési alapja, és nem a 2014-ben befagyasztott 101 500 forint.

Az eredmény, amelyet a PDSZ egy táblázatban foglalt össze a Facebook-oldalán, finoman szólva is siralmas.

Nagy Erzsébet, a szakszervezet pécsi ügyvivője a számok kapcsán lapunknak elmondta: vannak olyan fokozatok, amelyekben a kezdőbérek nem érnék el a középfokú végzettségűek garantált bérminimumát. Ők azért kapnak január 1-jétől fizetésemelést, hogy legalább erre a szintre felzárkózzanak. Még ekkor is legalább 7%-kal kevesebbet keresnek majd, mint a szintén gyalázatos bérért dolgozó, nem pedagógus-végezettséggel rendelkező, nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítő (NOKS) munkakörben foglalkoztatottak (mint pl. óvodai dajka, vagy iskolatitkár).

Az is jól látható, hogy ha továbbra is a minimálbér lenne a pedagógusbérek vetítési alapja - ahogy az 2014. december 31-éig volt -, mennyivel keresnének többet a tanárok. Ez a különbözet felsőfokú végzettségűek esetében havi 100-250 ezer forint közé esik.

Az, hogy mennyi pénzt vesznek ki az adott tanár zsebéből, függ a végzettségtől, a munkával töltött évektől és a besorolásától.

A legkevesebbet a kezdő, főiskolai végzettségű, gyakornok státuszú tanárok bukják, ez 73 200 forint havonta. Ám amint Pedagógus I. kategóriába lépnek és 3 éve tanítanak, a különbözet azonnal 102 600 forintra ugrik, egyetemi diploma esetén 114 000 forintra. Ha egyetemi diplomával sikerül eljutni ugyanebben a fokozatban a nyugdíjig, akkor ott már a 180 ezer forinttal kellene többet keresnie havonta a tanárnak, ha a Fidesz állja a szavát.

Pedagógus II. kategóriában már 9 letanított évtől 128, illetve 142 ezer forint a különbség a 2014 előtt belengetett és a mára megvalósult fizetés között, a nyugdíjhoz közel pedig már 175 ezer (főiskolai diplomával), illetve majdnem 195 ezer (egyetemivel) a jelentkező hiány.

Egy 15 éve tanító mesterpedagógus 190 ezer forinttal keres kevesebbet, mint amennyit a kormány ígért, 42 letanított év után 232 ezerrel. A legnagyobb vesztes a kutatótanárok maroknyi csoportja: az ő zsebükből nyugdíj előtt már majdnem 252 ezer forint hiányzik – egy kezdő egyetemi végzettségű tanár fizetése.

Forrás: pecsistop.hu