Kontrát Károly pár napja jelentette be, hogy 2019-től újabb 5 százalékkal emelkedik az „arra jogosult hivatásos állományú rendőrök illetménye” – írja a Mérce.

A rendvédelmi dolgozók öt százalékos béremelésének a hírére azonban finoman szólva nem ujjongott a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége.

A büntetés-végrahajtásban dolgozók érdekképviseleti szervezete a Facebookon reagált az államtitkár szavaira.

Szép dolog szerintük számokkal dobálózni, de már így is rengeteget kell túlórázniuk a rendvédelmi dolgozóknak, aminek pár éven belül az lehet az eredménye, hogy a munkavállalók egészsége, családjaik és kapcsolataik romokban fognak heverni.

Kiemelték, hogy a szakszervezetek már évek óta figyelmeztetik erre a kormányt és írnak szakmai javaslatokat, de ezeket nem veszik figyelembe.

Kucsera Miklós, a szakszervezet főtitkára a Mércének nyilatkozva elmondta, hogy nem magával a bérfejlesztési koncepcióval van problémájuk, sokkal inkább annak a megvalósításával. Kifejtette azt is, hogy a béremelés egy 2015-ben bejelentett bérfejlesztési programnak a része, amely évi átlag öt százalék béremelést jelent, amiből azonban sok munkavállaló kimarad és nem részesül.

Sérelmezik például, hogy a rendvédelmi dolgozók és a katonák illetményalapját nem növelik azonos mértékben, előbbi jelenleg elmarad a katonákéhoz képest, pedig ugyanarról a szintről indultak.

„Nem akarunk nagyot, kiindulópontnak megelégednénk azzal, ha a katonák illetményalapjának a szintjén elérnénk” – tette hozzá a főtitkár.

Ugyanakkor erre legközelebb már csak nyáron lesz lehetőségük szerinte, amikor ismét napirendre kerül a költségvetés tervezésének a kérdése.

Forrás: Mérce