A Magyar Honvédség hosszútávú célja, hogy támogatással a katonák tulajdonába kerüljenek a szolgálati lakások - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető hozzátette: ehhez nem építenek, nem vásárolnak lakásokat.

A honvédség megtartó képességének növeléséhez olyan feltételeket kell teremteni, ahol a családok is megtalálják a helyüket, ezért új lakhatási támogatási rendszer kidolgozásával foglalkoznak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter kiemelte: ehhez

a mostani szolgálati lakásokat értékesítik elsősorban a benne lakó katonák számára, illetve azon katonák számára, akik családalapítást terveznek.

A továbbiakban úgy kívánják a támogatást megoldani, hogy a tulajdonszerzéshez adjon jogot – tette hozzá.

Az nem jó ugyanis a tárcavezető szerint, hogy a katona a nyugdíjkorhatárhoz érve döbben rá, hogy nincs saját lakása, ahol a továbbiakban élhetne.

Ezért meg kell adni a lehetőséget a tulajdonszerzéshez.

Benkő Tibor közölte: ehhez olyan városok kellenek, amelyek berendezkednek arra, hogy a helyőrségben katonai szervezet működik. Úgy látja, a polgármesterek nyitottak. A részletek kidolgozásához azt kell még megoldani, hogy ha a katonák átköltöznek egyik helyőrségből a másikba, a részesedési hányad hogyan marad meg.

A tárca építeni és vásárolni nem akar lakásokat, vagyis

nem az állami tulajdont akarják növelni, hanem állami támogatást nyújtanának a katonáknak,

amely segíthet a lakás megvételében – hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: infostart.hu