Nehéz helyzetbe hozhatja a kisboltokat 2019-ben és 2020-ban a minimálbér és a garantált bérminimum emelése - mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György hozzátette: lesznek olyan vállalkozások, amelyek nem bírják majd a versenyt.

Az elmúlt három esztendőben, különösen 2017-ben és 2018-ban jelentős mértékben emelkedtek a bolti dolgozók keresetei. Ennek hátterében részben a jelentős minimálbér-emelkedés, részben a munkaerőhiány húzódik meg - tudta meg az InfoRádió Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától.

„A boltokban ma már nemcsak a vásárlókért, hanem a munkaerőért is versenyeznek, hiszen jelentős a kiskereskedelemben is a munkaerőhiány” - mondta el Vámos.

Úgy vélekedett,

a legnehezebb helyzetben a kisboltosok vannak, nagyon nehezen tudták kigazdálkodni eddig is a béremeléseket, a statisztikák szerint eddig is ebben a szegmensben voltak a legalacsonyabbak a keresetek,

ez persze Vámos György szerint nem újdonság, a világon mindenhol így működik a kereskedelem.

„Tény ugyanakkor, hogy

Magyarországon az elmúlt években folyamatos volt a boltbezárás,

ami annak is az eredménye, hogy folyamatosan nyílnak új üzletek, de a bezárók száma nagyobb” - ecsetelte Vámos György.

Mindez azt jelenti, a bérterheket is nehezebben bírják a kisboltok, és bár nem kizárólagosan ez az oka a bezárásoknak, de biztos, hogy a kötelező béremelések terhét nehezebben viselik a legkisebbek.

Mint elmondta, 2018-ban a bolti fizikai dolgozók bére 15 százalékkal emelkedett. A forgalomnövekedés üteme ennél kisebb volt, változatlan áron, mennyiségben nézve 6-7 százalék körüli a növekedés, folyó áron az infláció mellett ennél nagyobb, 10 százalék körüli volt; de

a béremelkedés mindegyik más számnál nagyobb.

Minél kisebb a bolt, annál kisebb a mozgástér is, és a versenyhátrányuk is jelentős.

Forrás: infostart.hu