A munkaadóknak és a munkavállalóknak még van három napjuk megállapodni, a kormány azt szeretné, hogy ezt az időt használják ki - mondta egy pénteki sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019-es minimálbér kapcsán. Vagyis egyelőre nincs arról szó, hogy a kormány saját hatáskörében döntene – írja a Portfolio.

 Az év utolsó napjaiban arra várunk, hogy a felek megállapodjanak a minimálbér emelésének mértékéről, abban bíztunk, hogy a pénteki ÁKK-val közös sajtótájékoztatón erre tehet utalást a pénzügyminiszter. Azonban Varga Mihály azt mondta, hogy továbbra is bíznak a munkaadói és a munkavállalói oldal megegyezésében, a kormány egyelőre nem akar javaslatot tenni.

Öt perc alatt meg tudnánk tenni a javaslatunkat, de azt szeretnénk, hogy a felek kihasználják még as hátralévő három napot a tárgyalásokra

- mondta a sajtótájékoztatón a miniszter.

Eddig azt lehetett tudni, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának idei utolsó ülésén, ahol a munkaadóknak és munkavállalóknak meg kellett volna állapodniuk a minimálbérről és a garantált bérminimumról, nem született megállapodás, így a kormány kezében a döntés. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy erről a két ünnep között dönt a kormány, vagyis a területért felelős Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály nyilatkozata különösen érdekes annak fényében, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal nem tudott megállapodni az utolsó egyeztetésen.
Néhány nappal ezelőtt egyébként kiszivárgott, hogy mekkora emelésről határozhat a kormány, ezért majd ehhez a várakozáshoz lehet viszonyítani az emelés tényleges mértékét.

Forrás: Portfolio