Évek óta nem láttunk olyat, hogy vasárnap jelenik meg Magyar Közlöny, de karácsony előtt, december 23-án, ez történt és talán nem véletlenül: a Portfolio összesítése szerint 150 kisebb-nagyobb fejlesztési célra összesen bő 72 milliárd forintnyi, a GDP 0,2%-át kitevő támogatást szórt ki a kormány. Úgy tűnik, hogy idén is futotta egy év végi kiköltekezésre a kormánynak, hiszen a legfrissebb helyzet szerint a 2,4%-os célhoz képest alacsonyabb lesz a deficit.

 Három kormányhatározat is megjelent a vasárnap, december 23-án kiadott Magyar Közlönyben, amelyeknek már a címei is utaltak rá, hogy

itt bizony év végére hagyott, kisebb visszhanggal végrehajtható, gyors pénzköltésről van szó, jobban látva már a költségvetési mozgásteret.

Aztán belenézve a tartalmukba ez még inkább látszik, hiszen jellemzően néhány tíz, illetve százmilliós összegű támogatásokról van szó zömében sport-, illetve egyházi célokra.

Van azonban közöttük jópár olyan projekt is, amelyekre egyenként is több milliárd forintot szánt a kormány és a Portfolio összesítése szerint végül bő 72 milliárd forintnyi gyors pénzköltés adódik ezekből:

  • "Az egyes feladatok forrásszükségletének biztosításáról" című határozat ugyanis mintegy 18,5 milliárd forintnyi támogatás egyösszegű kifizetését tartalmazza december 28-i határidővel például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számos különféle projektjére. De például a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség is kapott félmilliárdot, ahogy számos egyéb sportszövetség is. A 73 tételből álló listán a legnagyobb támogatást (3,3 milliárdot) a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. neve mellett láthatjuk. A Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány 1,7 milliárdot, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia 1,5 milliárdot, a Budafoki Munkás Testedző Egyesület bő 1,4 milliárdot kapott.
  • A "Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról" című kormányhatározat a miniszterelnök általános helyettese számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen megjelölt 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintett szervezetek számára a a Bethlen Gábor Alap bevonásával. A listán számos határon túli kulturális és társadalmi szervezet szerepel, az egyik legnagyobb kedvezményezett a Sapientia Alapítvány, amely összesen 7,6 milliárd forintot kap két fél célra, de számos futballklub is kapott több százmilliós, illetve milliárdos támogatást.
  • Az "Egyházi célú támogatások biztosításáról" című kormányhatározatban szintén a miniszterelnök általános helyettese kapta azonnali határidővel a feladatot, hogy a megjelölt egyházi szervezetek számára egy összegben juttassa el a támogatási előleget a magyar költségvetés terhére. Ezek a támogatások együttesen a Portfolio kalkulációi szerint mintegy 21 milliárd forintot tesznek ki, és a legnagyobb tétel rajta (5,9 milliárd forint) a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja, amelyre a pénzt az Egri Főegyházmegye kapja, és mellette számos másik Főegyházmegye is kap óvodafejlesztésekre pénzt, de mellettük számos más felekezet is egyéb célokra.

Forrás: Portfolio