Ez csak attól függ, sikerül-e megállapodniuk a munkaadói és munkavállalói szervezeteknek a jövő évi minimálbérről – írja az mfor.hu.

A kormány nem döntött szerdai ülésén a minimálbérek jövő évi összegéről, de kész döntést hozni, ha a szociális partnerek nem tudnak megállapodni erről.

Egy biztos, a minimálbér emelkedni fog januártól - hangzott el a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely

Ami azért érdekes,  mert Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a tegnapi volt az idei utolsó kormányülés. Vagyis amennyiben a munkaadók és munkavállalók nem tudnak megegyezni, akkor döntés híján nem változna a minimálbér és a garantált bérminimum idei összege jövőre.

Megkérdeztük a minisztert, mi lesz ebben az esetben. Gulyás válaszából kiderült, hogy a kormány meg tudja hozni a szükséges döntést, ami azt jelenti, hogy év végén rendkívüli kormányülésre kerülhet sor.

A miniszter azért bízik abban, hogy a munkavállalók és a munkaadók meg tudnak egyezni. Úgy látja, a felek álláspontja közelebb van egymáshoz, mint ami a hivatalos nyilatkozatokból kiolvasható. Ezek alapján a munkavállalók 11-13 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak, a munkaadók 5-8 százalékot.

Jelenleg a minimálbér bruttó 138 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 180 500 forint.

Forrás: mfor.hu