Sok nyugdíjas vállal munkát nyugdíj mellett, a többséget a szükség viszi rá. Ezt a napokban a Statisztikai Hivatal új adatai is megerősítették: többen lettek ugyanis a korábbi évekhez képest azok az idősek, akik relatív jövedelmi szegénységben élnek. Jövőre a tervek szerint mérsékli az állam azoknak a munkaadóknak a közterheit, akik nyugdíjasokat foglalkoztatnak.

 Nemcsak a pénztárcájukon érzik a nyugdíjasok, hogy nehezebb lett a megélhetés. A statisztikai adatok is megerősítették a napokban: nőtt a jövedelmi szegénység az idősek körében, és nagyobb lett a különbség a reálbérek a nyugdíjszerű ellátások mértékének növekedése között is.

Ha most egy nyugdíjas munkát vállal, nagyjából ugyanannyi közterhet fizet, mint egy aktív korú dolgozó, de csak januárig.

„Ehhez képest jövőre kedvező változás, hogy a közterheket megszüntetik mind a munkaadók számára, mind a munkavállalók számára, ezért csak az szja kötelezettség terheli a nyugdíjast, tehát várhatóan nagyon sokan fognak munkát keresni” – mondta az ATV híradójának Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek már hamarabb élhettek ezekkel a kedvezménnyel.

Augusztusi adatok szerint idén majdnem 10 ezer nyugdíjasnak segítettek az elhelyezkedésben.

„Kb. 45 ezer fő, aki valamilyen szinten nyilatkozott arról, hogy szeretne a szövetkezeti tevékenykedésnek a részese lenni, ebből olyan 9-10 ezer fő, aki már aktívan dolgozott az idei évben, és nagyjából ez egy ilyen 1,8 milliárd forintnyi kifizetett bért jelent a nyugdíjasok felé” – ismertette Dolgos Attila a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi alelnöke.

Jóllehet emelkedhet az újból munkába álló idősek száma, tömegesen azonban biztos, hogy nem fogják ostromolni a munkahelyeket. A korosztály egészségi állapota ugyanis nem túl jó, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint.

Nem olyan nagy ez a munkaerő tartalék, mint ahogy a hivatalos statisztika ezt várja

– folytatta Karácsony Mihály. Hozzátette: a tavaly elhunyt férfiak átlagéletkora a 70 év volt, míg a

ma a férfiak 40 százaléka nem éri meg a 65 évet.

A közszférában érvényes tilalom várhatóan jövőre sem változik. Vagyis közalkalmazottként, köztisztviselőként vagy közszolgálati jogviszonyban csak úgy dolgozhat egy nyugdíjas 2019-ben, ha közben ugyanúgy felfüggesztik nyugdíja folyósítását.

Forrás: atv.hu