A K-Monitor táblázata nyomán az ugytudjuk.hu írta meg, hogy az elmúlt évben az állami vezetők fizetése átlagosan száztizenhat százalékkal emelkedett – vagyis valamivel több, mint megkétszereződött – írja a Mérce.

A kormánytagok bérei nem azonos arányban emelkedtek, Pogácsás Tibor, belügyminisztériumi államtitkár például be kellett hogy érje valamivel kevesebb, mint háromszázezerrel, így most kis híján 1.300.000 forintot vihet haza. Ez az államtitkárok esetében jellemző adatnak mondható – érdekességképp meg kell említeni azonban dr. Nagy Anikót, akinek a fizetése államtitkárként kevesebb, mint felére csökkent – jelenleg alig több, mint félmillióval szúrják ki a szemét.

A miniszterelnök javadalmazása nem emelkedett különös mértékben a többiekhez képest, korábbi egymilliós fizetésének másfélszeresét viszi haza havonta.

Kiemelkedő teljesítményt ért el azonban a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter,

Süli János aki korábbi 1,1 milliós fizetése helyett havonta immár ötmillióból gazdálkodhat, vele azonos eredményt ért el Bártfai-Mager Andrea, szintén tárca nélküli miniszter.

Miközben az állami vezetők bére úgy tűnik nincs veszélyben – legalábbis a tendenciák nem adnak okot aggodalomra –

a kormány épp most készül súlyosan rontani a kevésbé privilegizált helyzetű bérmunkások munkafeltételein a rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítás útján.

Habár időnként minden bizonnyal az állami vezetők is túlóráznak, a náluk jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkásság és az őket dolgoztató cégek viszonyait előíró Munka Törvénykönyve módosítója alapján a munkáltató lehetőséget kap arra, hogy

évente négyszáz óra pluszmunkára hívja be a munkásokat, majd a pluszban ledolgoztatott órákat három éves időkeretben fizettesse ki, adott esetben alap órabéren.

Ugyanakkor a közigazgatásnak sem minden szintjén fenékig tejfel az élet, nem minden állami forrású fizetés növekszik a vezetőkéhez hasonlóan dinamikusan – a rabszolgatörvény a közszolgálati dolgozókat, valamint az egészségügyi munkásokat is ugyanolyan hátrányosan érinti mint multiknál robotoló társaikat.

Ebből fakadóan ezen szférák szakszervezetei is csatlakoztak a holnap délelőtt tíz órakor kezdődő, rabszolgatörvény elleni tüntetéshez.
Forrás: Mérce