Jöhetnek a nyugdíjkötvények, amelyeket Varga Mihály pénzügyminiszter szerint kedvezőbb hozammal tudnak a takarékoskodók visszaváltani nyugdíjas korukban. A nyugdíjasok csak 2019. novemberében számíthatnak az idén őszi infláció teljes kompenzációjára.

 A témáról Farkas Andrással beszélgettek az ATV Startban. A nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjkötvény lehetőséget adna arra, hogy az ilyen jellegű előtakarékosság az államadósság kezelés részévé váljon. Ha az államadósság minél inkább magyar kézben lesz, annál nagyobb biztonságot érezhet az ország, mert ha külföldi kézben vannak az állampapírok, akkor jobban ki vagyunk szolgáltatva a külföldi pénzpiaci, tőkepiaci folyamatoknak. Példaként hozta föl Japánt, ahol szinte minden állampapír japán kézben van, ezért nem is rengette meg őket annyira a gazdasági válság.

Farkas András

A szakértő a műsorban elmondta, hogy a nyugdíjrendszer ma úgy működik, hogy az aktív dolgozók által befizetett nyugdíjjárulékból fizetik a mostani nyugdíjasok nyugdíját. A súlyos probléma a társadalom elöregedése, egyre kisebb létszámú a fiatalabb korosztály, akiknek a jövedelméből lehetne a nyugdíjakat fizetni.

Időben el kell tehát kezdeni az öngondoskodást, hogy a saját megtakarításunkból ki tudjuk egészíteni az állami nyugdíjunkat, ezáltal biztosítani tudjuk a könnyebb megélhetésünket.

Az állampapírokról Farkas András megjegyezte, hogy azok soha nem arra szolgáltak, hogy nagy hozamot érjenek el a piacokon, hanem hogy a biztonságra való igényt kielégítsék. Az állami nyugdíj az államtól függ, de az állampapírok kifizetése is az állam feladata - közölte.

Így kettős függésbe kerülünk az államtól.

A tapasztalat azonban az, hogy jobb, ha többfelé helyezzük el a forrásainkat, hogy ne csak az államtól függjünk, és jó, ha külföldön is vannak befektetési alapjaink.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a befizetett díjak 20 százalékát vissza lehet igényelni adójóváírásként, évente maximum 150 ezer forintot, és ez meghozta a takarékoskodási kedvet. Hasonló a nyugdíjbiztosítás is, amelynél 130 ezer forintot lehet visszaigényelni.

Jövőre nehezebb lesz a helyzet, hogy a cafetéria rendszeréből kikerültek a munkáltatói tagdíjhozzájárulások, így a munkáltatónak el kell dönteni, hogy fizesse-e tovább a kiegészítést a pénztáraknak, vagy adja oda azt a pénzt a dolgozóinak.

A karácsony közeledtével felmerült, lesz-e megint valamilyen juttatás a nyugdíjasoknak, mint tavaly az Erzsébet-utalvány volt. Farkas András elmondta, hogy a nyugdíjprémiumokat már megkapták a nyugdíjasok, de hogy lesz-e külön juttatás, azt nem lehet tudni. Ha lesz, akkor valószínű valamilyen utalvány formájában. De azt tudni kell, folytatta, hogy az állami költségvetésből az 30-40 milliárd forintot jelent, ha egy százaléknyi emelést, vagy juttatást kiosztanának.

Farkas András emlékeztetett, hogy a rendszeres nyugdíjemelést Magyarországon az előre jelzett inflációnak megfelelő mértékben kell végrehajtani. Ez a mérték idén januárban 3 százalék volt, de a valós infláció már magasabb mint 3 százalék, és pont az év vége felé kezdett el begyorsulni, tehát a január-augusztusi tényadatok, amelyek alapján egy pótlólagos novemberi nyugdíjemelésről dönthettek volna, még nem tették ezt szükségessé.

Utána meglódult az infláció, de a jövő évi költségvetésben 2,7 százalékos emelés szerepel januárra. Ha ezt nem módosítják menet közben, akkor

a nyugdíjasok csak 2019. novemberében számíthatnak az idén őszi infláció teljes kompenzációjára is, addig pedig gyakorlatilag hiteleznek az államnak.

Forrás: atv.hu