A fúziók után a jelenlegi 8,1 százalékról 10 százalékra kívánja növelni a biztosítási piaci részesedését az Union és új egészségbiztosítási termékkel ezen a piacon is növekedni akar. Miután a kormány adókötelessé teszi jövőre a cégek által az alkalmazottaik részére kötött kockázati biztosításokat, ez kihat az egészségbiztosítási piacra is - egyebek mellett ezek hangzottak el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által rendezett konferencián.

A FBAMSZ XV. Biztosításszakmai Konferenciája és Kiállítása vasárnap este az Union csoport bemutatkozásával kezdődött Siófokon. Lehel Gábor elnök-vezérigazgató kitért arra, hogy tavaly olvadt egybe az Union Biztosító, az Erste Biztosító, valamint Vienna Life életbiztosító. A közös tulajdonos a Vienna Insurance Group lett, amely 25 területen 50 vállalatot működtet Közép- és Kelet Európában, alkalmazottainak a száma 25 ezer. A bécsi és a prágai tőzsdén van jelen, a piaci értéke 3 milliárd euró.

A magyar piacon mostantól Union - Vienna Insurance Group néven lesz jelen, a három korábbi cég egyesülésével létrejött új csoport, amelynek a piaci részesedése jelenleg 8,1 százalék, de belátható időn belül ezt 10 százalékra akarják növelni - tette hozzá az elnök-vezérigazgató. A díjbevételük tavaly 73 milliárd forintot tett ki, az általuk kezelt vagyon nagysága pedig elérte a 184 milliárd forintot. Lehel Gábor kitért arra is, hogy az október első napján értékesíteni kezdett új egészségbiztosítástól ennek a területnek is a növekedését várják.

József-Polonyi Gábor adótanácsadó viszont arról beszélt, hogy

a cafeteria-rendszer jövő évi jelentős módosulása visszaveti a cégek által a dolgozóiknak kötött kockázati biztosításokat (az élet-, a vagyon-, és az egészségbiztosítás tartozik ebbe a körbe).

Jelenleg 200 ezer fő rendelkezik ilyen biztosítással, amelynek az éves díjbevétele 11-12 milliárd forint. (Az ilyen biztosítások 95 százaléka csoportos jellegű.) Az egyénileg kötött és fizetett egészségbiztosítások adózása nem változik.

Az adótanácsadó bemutatta, hogy idáig a 100 egység - munkáltató általi - kockázati biztosítási befizetés adómentes volt, tehát az alkalmazott javára 100 egységet írt jóvá a biztosító. Jövő év elejétől a 100 egység után további 82 egység lesz az adó. Ebből 50,4 egység terheli a munkavállalót és 31,6 egység a céget. Ez vélhetően azt eredményezi majd, hogy

az egészségbiztosításoktól elfordulnak a cafeteria juttatások

- tette hozzá József-Polonyi, aki kitért arra is, hogy

az öngondoskodás tanulási folyamatát is megtöri az új adózás.

Forrás: napi.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!