Május óta három alkalommal érdeklődtünk a Magyar Államkincstárnál, hogy megtudjuk, hogyan alakultak idén a nyugdíjkifizetések, mennyit kap átlagosan az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött idős ember, illetve mennyi jutott az egyéb járandóságokból az érintetteknek. Ezek az információk korábban elérhetők voltak a nyugdíjbiztosító honlapján, azokat negyedévente közzétették, ám mióta a kifizetésekkel kapcsolatos járulékos adminisztratív ügyeket átvette a kincstár, megszűnt az adatszolgáltatás – írja az mfor.hu.

A legutolsó nyilvános dokumentum a 2017. júniusi állapotokat mutatta be.

Akkor az öregségi nyugdíjban részesülőknek járó teljes ellátás egy főre jutó havi átlaga 124 278 forint volt. Ezen belül a főellátás összege 112 669 forint volt (az öregségi nyugdíj mellett ugyanis adott esetben egyéb ellátás, például özvegyi nyugdíj is járhat).

Azóta történt egy s más nyugdíjfronton: tavaly novemberben kiegészítést kaptak az idősek az inflációtól elmaradó év eleji nyugdíjemelésük miatt, majd idén januárban 3 százalékkal növelte meg a kormány a nyugdíjakat.

Az általunk hiányolt adatokból kiderülhetne, hogy ezek az intézkedések hogyan hatottak az egyes ellátásokra, mennyi most az átlagos nyugdíj, és az mennyivel marad el az átlagos bértől.

A kincstár azonban semelyik megkeresésünkre nem reagált, még csak annyit sem közöltek, hogy nem áll módjukban a rendelkezésünkre bocsátani a kért információkat.

Lapunk saját számításai szerint

a jövőre tervezett 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel 134 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj összege.

A nettó átlagkereset jelenleg 216 ezer forint, ami a jövő év elején – az őszi bértárgyalásokat beharangozó hírek alapján - várható mintegy 10 százalékos emelés után 237 600 forint lehet (a számítást nehezíti, hogy éves adat még nem áll rendelkezésre, továbbá bonyolítja a képletet a cafetéria-rendszer átalakítása is, kérdés ugyanis, hogy az arra szánt összeg mekkora része épül be a bérekbe jövőre). Vagyis az átlagbér 56 százalékát fogja kitenni az átlagnyugdíj 2019-ben.

Forrás: mfor.hu