Várhatóan jövőre is átlagosan két számjegyű béremelés jöhet mind a versenyszféra, mind az állami szektor cégeinél. A munkaerő megtartása elsődleges szemponttá vált, ráadásul a fluktuáció sok területen már a rendkívüli bérrendezést is kikényszeríti.

Egyértelműen megfordult a korábbi munkaerőpiaci tendencia, a gazdaság egyre több területén ugyanis már alkupozícióban van a dolgozó, mivel a számos ágazatban jelentkező szakemberhiány miatt a fluktuáció is megnőtt – mondta a Magyar Időknek Buzásné Putz Erzsébet.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke az idei folyamatokkal kapcsolatban arról beszélt, a munkaerőigény hatására számos cég hajtott végre a versenyszférában az előre tervezett, jellemzően tíz százalék feletti béremeléseken kívül további, több esetben szintén két számjegyű év közbeni keresetrendezést.

A munkavállalók egyre nagyobb része ugyanis már másik munkahely után néz, ha keresetében lemaradást tapasztal vagy ha szabálytalanul foglalkoztatják, de akkor is, ha nem részesül megfelelő bánásmódban.

A szakszervezeti vezető kiemelte: a legfrissebb tapasztalatok azt mutatják, habár még mindig a fizetésemelés az elsődleges célja a dolgozóknak,

egyre többen vannak azok, akik kevesebb túlórát és több szabadidőt szeretnének.

Sok területen fordul elő ugyanis, hogy a létszámhiány miatt rendszeres túlmunkát kell vállalniuk az alkalmazottaknak.

Buzásné Putz Erzsébet éppen ezért fontosnak tartja a béren kívüli juttatások rendezését, a kedvezményes kafetéria kivezetésével egyfelől magasabb béremelést, másfelől a ­rekreációs lehetőségek szélesítését kéri a szakszervezet a versenyszférával folytatott tárgyalások során.

Az állami vállalatoknál is kiemelten fontos a 2017-ben megkötött, 2019-ig szóló hároméves bérmegállapodás újratárgyalása

– hangzott el az MTSZSZ hét végén megrendezett családi napján, amelyen részt vettek az állami és piaci vasútvállalatok vezetői is.

A szakszervezet elnöke kiemelte: a munkaadók és a munkavállalók egyetértenek abban, hogy a jövőre esedékes, legalább átlagosan ötszázalékos tervezett béremelés nem lesz elegendő sem a vasútnál, sem a többi közszolgáltató cégnél.

Ennek oka, hogy a bruttó átlagkeresetek és a versenyszféra bérei is várhatóan 2019-ben is több mint tíz százalékkal nőnek, így

az állami fenntartású cégeknél adható fizetések hasonló emelés nélkül ismét leszakadnának.

Ráadásul a munkaerő-toborzás is egyre nehezebb, mivel sokan akár egészségi állapotuk, akár általános képzettségük miatt bizonyulnak alkalmatlannak.

A vasútnál is folyamatban van a modernizáció, de több munkakörben nem váltható ki az élőmunka. Az átlagos életkor is egyre magasabb, a dolgozók leterheltsége is nő. Emiatt további átszervezésekre is sor kerül a jövőben. Buzásné hozzátette: az őszi tárgyalások még nem kezdődtek el, de egységes az álláspont, miszerint szükség van az intézkedésekre.

Forrás: Magyar Idők

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!