Nem kell nettó jövedelemcsökkenéstől tartaniuk a munkavállalóknak annak ellenére sem, hogy sok munkáltató nem tartja fenn azokat a kafetériaelemeket, amelyeknek jövőre megszűnik a kedvezményes adózása. Ennek legfőbb oka, hogy a dolgozókért folytatott harcban a munkavállaló alkupozícióban van, így a cégek rákényszerülnek – igény esetén – a juttatások béresítésére. Ráadásul elkerülhetetlen a fizetések további emelése is, amit az is bizonyít, hogy egyre több cég hajtott végre év közben is előre nem tervezett bérkorrekciókat – írja a Magyar Idők.

Ismét napirendre kerülhet az őszi bértárgyalásokon a kafetériarendszer jövő évtől tervezett átalakítása, mivel

a szakszervezeti konföderációk bizonyos juttatási elemeknél megtartanák a kedvezményes adózási lehetőséget.

A munkaadók szerint ugyanakkor a jelenlegi piaci helyzet egyértelműen a dolgozók alkupozícióját erősíti, így szerintük nincs reális esélye annak, hogy nettó jövedelemcsökkenés érje őket, ráadásul az alkalmazottak is bérben szeretnék megkapni korábbi kafetériaelemeiket.

Tolnay Tibor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a Magyar Idők megkeresésére arra emlékeztetett, azokat a cégeket, amelyek kafetériát adnak, jellemzően két dolog motiválja: egyrészt a költséghatékonyság, másrészt az, hogy a béren kívüli juttatások fenntartása nem jelent hosszú távú elköteleződést, a keret akár évente is változhat.

A kafetéria a multicégeknél jellemző,

a mikro- és kisvállalkozások korábban sem éltek ezzel a lehetőséggel. A nagy cégeknél ugyanakkor nem a juttatási rendszer jelenti az elsődleges szempontot, hanem a jól képzett szakemberek megtartása.

Az elnök szerint ezért az adott vállalkozásnak kell mérlegelnie: fenntarthatja a magasabb járulékkötelezettség mellett a kafetériaelemeket, áttérhet a továbbra is kedvezményes Szép-kártyára vagy bérben adhatja a munkavállalónak a korábbi juttatást.

Tolnay kiemelte, hogy

a munkavállalók és a szakszervezetek a mai piaci folyamatok közepette alkupozíció­ban vannak, mivel egy, a munkavállalók érdekeivel ellentétes döntés miatt a szakképzett munkaerő könnyen odébbállhat,

ezt pedig a cégek nem engedhetik meg maguknak.

A VOSZ vezetője hozzátette: a béremelések garantáltan folytatódnak, az idén ráadásul sok szereplő év közben is végrehajtott bérrendezéseket a munkaerőpiaci nyomás miatt, így nem életszerű, hogy összességében kevesebbet vigyen haza a dolgozó a kafetériarendszer átalakítása miatt.
– A visszajelzések szerint a munkavállalók bérükbe építve vagy a műszakpótlékok részeként szeretnék kézhez kapni a juttatásokat, ugyanakkor a lakhatási támogatás fenntartását továbbra is rendkívül fontosnak tartják – mondta megkeresésünkre László Zoltán.

A jellemzően az ipar ágazataiban jelen lévő Vasas Szakszervezetek alelnöke egyetért bizonyos, öngondoskodást segítő kafetériaelemek fenntartásával, ugyanakkor

a hamarosan kezdődő bértárgyalásokon továbbra is a jelentős béremeléseket kívánják elérni.

A tisztségviselő szerint a juttatási elemek béresítését úgy kell végrehajtani, hogy a dolgozó nettó jövedelme ne legyen alacsonyabb, ráadásul a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó jelentős csökkentésének ezt fedeznie kell. László Zoltán hozzátette: a munkaadók egyelőre kivárnak, ám a munkaerőhiány miatt év közben előre nem tervezett béremelésekre is rákényszerültek.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének vezetője szintén azt közölte, a munkaadókkal a tárgyalások során kell egyezségre jutni. Bizonyos cégek dolgozói kiadványaiban ugyanakkor már vannak erre utaló jelek.

Az elnök példaként említette, hallottak olyan esetről, hogy az érintett vállalkozás már felajánlotta a lakáscélú megtakarítás kifizetését a munkavállalóknak, egy összegben.

Forrás: Magyar Idők

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!