A jövő év elejétől a tűzoltók már csak szabadidővel válthatnák meg a túlóráikat, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint ugyanakkor az intézkedés miatt még többen hagynák el a pályát.

A szolgálati törvény módosítását kéri a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a Belügyminisztériumtól. Ez az a jogszabály, ami alapján 2019. január 1. után már csak szabadnapban válthatnák meg túlóráikat a tűzoltók. Eddig a túlórákat mindenkinek kifizették, a szakszervezet szerint azonban

ha ez a gyakorlat megszűnik, az a létszámhiány miatt a lakosság biztonságának rovására menne.

Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke úgy látja: az jelenthetne megoldást, ha az intézkedés végrehajtását elhalasztanák a parlamenti ciklus végéig, a túlórák szabadnapra váltása ugyanis csak a jelenlegi minimális szolgálati létszám további csökkentése mellett valósítható meg.

A túlórák kifizetésének leállítása ráadásul átlagosan 15 százalékos jövedelemcsökkenést jelentene az állománynál, ami gyengítené a pálya vonzerejét is.

A tűzoltóság országos szinten munkaerőhiánnyal küzd, Salamon szerint csaknem plusz ezer emberre lenne szükségük ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudják végezni a munkájukat.

Forrás: HVG


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ