Kétszer annyi fizetésért inkább a szomszédos Romániában vállalnak munkát a határ menti településeken élők. Olyan is akad, hogy egy tehetősebb magyar gazda romániai birtokán dolgoznak – írja a HVG.

A közmunkás bér helyett inkább Romániában vállalnak munkát a határ menti településeken élők közül többen- derítette ki az ATV Napló műsorának riportere. Békés megyében Sarkadon, Lökösházán is találkoztak olyanokkal, akik vagy még most is Romániában dolgoznak, vagy néhány hónapot eltöltöttek ott. A riportban megszólalt olyan férfi, aki négy hónapig ingázott a jobb fizetésért, majd feladta, mert annyit kellett utaznia, hogy az itthoni ügyei elintézésére és a családjára sem maradt idő. Arról mindenestre beszámolt, hogy tapasztalatai szerint

a szomszédos országban jobban megbecsülték a munkáját, sokszor a munkaadó kisbusza háztól-házig szállította, de a munkakörülmények, a munkások közötti hangulat is jobb volt.

Sarkadon már a boltos is a külföldön munkát vállalókhoz igazította a nyitva tartását, hajnali négykor már kinyit, hogy a Romániába indulók meg tudjanak reggelizni.

A hvg.hu érdeklődésére több, a Romániával szomszédos településen azt mondták, hogy Békés megye déli romániai határvonalánál nem jellemző a külföldi munkavállalás, de az igen, hogy egy-egy magyar gazda romániai birtokára átjárnak dolgozni. Igaz, az itthonihoz hasonló bérekért.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!