Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért – legalábbis erre engednek következtetni az OTP Öngondoskodási Index eredményei a bank közleménye szerint – írja a napi.hu.

A várható élettartam folyamatosan emelkedik, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya azonban évek óta stagnál, vagyis az emberek egyszerűen nem tesznek, vagy nem tudnak félretenni idősebb korukra.

A gond az, hogy az OTP felmérése szerint a munkavállalók tudják, hogy mik a kockázatok, sőt, évről-évre nő a válaszadók között azok aránya, akik úgy gondolják, elérik majd a 80 éves kort, valamint a megkérdezettek háromnegyede arra is számít, hogy az állami nyugdíja nem lesz elegendő a kiegyensúlyozott megélhetéshez.

De a magyarok fele jelenleg nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és a válaszadók mindössze 11 százaléka látja úgy, hogy egyéb vagyona elegendő lesz időskori szükségletei fedezésére. A megkérdezettek több mint fele épp ezért gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is folytatnia kell majd a munkát - ezzel biztosítva a megfelelő anyagi hátteret.

Pedig, ha szeretnénk elkerülni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni kényszerüljünk, akár havi pár ezer forint megtakarításával már ma meg kell tenni az első kisebb lépéseket az időskori anyagi biztonság megteremtése felé

- kommentálta a felmérés eredményeit Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

A probléma azért is valós, mert jelenleg a magyar nyugdíjasok harmada él a számukra szükséges létminimum alatt: a megélhetéshez szükséges havi összeg 81 405 forint a Policy Agenda számításai szerint. Ennek oka, hogy sokan bár dolgoztak, de bejelentés nélkül, ami nem növeli az ellátmányalapjukat.

Forrás: napi.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ