Az Országgyűlés elfogadta a 2019-es adócsomagot, amely alapjaiban változtatja meg a béren kívüli juttatások szabályrendszerét. Az őszi jogalkotási ciklusban még előkerülhetnek újra az erre vonatkozó adószabályok is, de a jelenlegi állás szerint az alábbi szabályokkal tervezhetnek a munkaadók és munkavállalók 2019-re. A módosítást Fata László cafeteria szakértő foglalta össze.

Míg 2018-ban a 100 ezer forint pénzösszeg juttatás mellett Széchenyi Pihenő Kártyát adhattak a munkáltatók béren kívüli juttatásként, addig jövőre csak a Szép-kártya maradhat ebben az adózási kategóriában a már az idén is megismert összeghatárokkal - foglalja össze a változásokat Fata László cafeteria szakértő.

A béren kívüli juttatások közterhe jövőre az elfogadott csomag alapján 15 százalékos személyi jövedelemadó és 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó lesz. Ez összesen 34,5 százalék közteher.

Ezen juttatásokat a versenyszférában évi 450 ezer forint munkaviszonyban töltött napokkal arányos részéig adhatja majd a munkáltató. Költségvetési szerveknél az évi 200 ezer forint időarányos része a maximális keret.

2018-ban a népszerű egyes meghatározott juttatásokat (ajándék utalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet stb.) még 40,71 százalékos közteherrel nyújthatják a munkáltatók. Ezek a juttatási elemek az új szabályok alapján szinte kivétel nélkül elveszítik adóelőnyüket 2019-re és jövedelemként adóznak majd. Így a munkáltatónak és a munkavállalónak is ki kell fizetnie a rá vonatkozó közterheket.

Az egyes meghatározott juttatások kategóriájában (40,71 százalékos közteherrel adózva) jövőre az alábbi elemeket kínálhatják a munkáltatók a 2019-re elfogadott adócsomag szerint:

  • A béren kívüli juttatások (Szép-kártya) keretösszeg feletti része
  • Önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás
  • Ajándékutalvány - csekély értékig (évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig)
  • és néhány speciális juttatási elem.
Az elfogadott szabályok nem kímélik az adómentes juttatásokat sem.

Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége marad meg. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül kifizetheti a munkáltató a költségeket adómentesen.

A többi gyakran használt adómentes elem (sportrendezvényre-kulturális szolgáltatásra szóló belépő, mobilitás célú lakhatási támogatás, lakáscélú támogatás, diákhitel támogatás, kockázati biztosítás) is jövedelemként adózhat 2019-ben - írta közleményében Fata László.

Forrás: napi.hu