Egy nagyon érdekes és megosztó cikk jelent meg a The Wall Street Journalben a férfiak és nők fizetésbeli különbségének magyarázatára: egy tanulmány szerint a nők kisebb fizetésének oka, hogy az édesanyák kevésbé hatékonyak a munkavégzésben, ez pedig nemcsak az ő fizetésükre, hanem a gyermekkel még nem rendelkező nőtársaik keresetére is rányomja bélyegét.

Gyakorlatilag a jövőbeni gyermekvállalást is „bünteti” a munkáltató a nőknél, miután egy dán tanulmány szerint a cégek kisebb fizetést adnak a nőknek, mint a férfiaknak, még akkor is, ha momentán nincs gyerekük és ugyanolyan hatékonyan dolgoznak, vagy még jobban is, mint a férfiak.

A tanulmányban a termelékenységet az óránkénti output alapján mérték, mint kiderült,

a 30-32 év közötti édesanyák az ugyanilyen idős, gyermektelen férfiakhoz képest 87%-os termelékenységet tudtak felmutatni, mindemellett a férfitársaik fizetésének 85%-át kapták kézhez.

Hasonló fizetésbeli és termelékenységbeli különbségeket lehetett felfedezni a 24-35 év közötti édesanyák esetében is.

Ugyanakkor a 30-32 év közötti gyermektelen nők 101%-os termelékenységgel dolgoztak a hasonló korú férfitársaikhoz képest, mindezért viszont a férfiak fizetésének csupán 89%-át kapták, tehát jól láthatóan "büntetve" vannak a gyermekkel bíró nők kisebb hatékonysága miatt is, illetve a jövőbeni gyermekvállalás "kockázata" miatt.

A cikk kitér arra is, hogy Dániában a heti munkaidő a legtöbb dolgozónál 37 óra, ha ez alapján lenne a mérés, könnyen lehet, hogy az anyák is annyit dolgoznak órában, mint a gyermektelen férfiak, de üzleti oldalról célszerűbb az óránkénti termelékenységet nézni. A tanulmány szerint, ha a figyelme is veszik a végzettséget, tapasztalatot és ledolgozott órákat, akkor is 12%-os bérkülönbség van a férfiak javára, amelynek kétharmadát a dolgozó édesanyák kisebb produktivitásával lehet magyarázni.

Forrás: WSJ, Portfólió

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!