Az öregségi nyugdíjasok mellett egykori bányászok, balett-táncosok is dolgozhatnak már közérdekű nyugdíjas-szövetkezet tagjaként.

 Az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) a kormánnyal együtt azon töri a fejét, hogy a megváltozott munkaképességűek speciális csoportjai miként válhatnának a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek tagjaivá

nyilatkozta a Világgazdaságnak Kósa Lajos, az OSZT elnöke. Már több mint 140 nyugdíjas-szövetkezetet alapítottak az országban, a tagok száma megközelíti a 30 ezret, az eddigi árbevétel mintegy 1,5 milliárd forint körül van. Kósa Lajos szerint

óriási siker lenne, ha a nyugdíjas-szövetkezetek elérnék a diákszövetkezetek teljesítményét, amelyek 135 ezer taggal 60 milliárd forintos bevételt termelnek évente, durván 10 ezer szerződés révén – ehhez azért évek kellenek.

A fideszes országgyűlési képviselő utalt arra, hogy az előző parlament gazdasági bizottsága már támogatta azt az általa is benyújtott indítványt, mely szerint

a nyugdíjas-szövetkezeteknek a tagok számára a nettó bevétel minimum 85 százalékát ki kell fizetniük, és legfeljebb 15 százalék fordítható fenntartásra. Szerinte a parlament már ősszel törvénybe foglalja ezt az indítványt. Korábban felvetődött, hogy a közszférában az állami intézmények visszaigényelhessék az áfát, ha közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti tagot foglalkoztatnak.

Lapunk érdeklődésére, hogy mi a helyzet ezzel a tervvel, Kósa Lajos úgy reagált: megvizsgálták a lehetőséget, ám mivel ellentmond az EU áfairányelvének, ezért erre nincs mód. Az OSZT elnöke hangsúlyozta: a cél, hogy minél több öregségi nyugdíjas dolgozhasson szövetkezetben. Számos korkedvezménnyel nyugdíjba vonuló foglalkoztatási csoport is megkereste már őket, közülük eddig a bányászjáradékosok és a nyugállományba vonult balett-táncosok munkálkodhatnak közérdekű nyugdíjas-szövetkezet tagjaként.

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) operatív alelnöke, Dolgos Attila azt mondta a Világgazdaságnak: szeretnék, ha a korengedménnyel nyugdíjba vonulók, például a fegyveres testületek volt tagjai is felvehetnék a munkát a szövetkezetben, így akár exkatonák, -rendőrök is. Hozzáfűzte: a legtöbb nyugdíjas Budapesten dolgozik, de sokan vállalnak munkát a megyeszékhelyeken, illetve a Balaton térségében is.

Forrás: Világgazdaság

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ