A béren kívüli juttatást is kapó munkaválla­lók többsége megérzi a cafeteria­rendszer jövő évre tervezett átalakítását, noha akad olyan munkáltató is, aki igyekszik majd megőrizni a juttatások értékét – írja a Világgazdaság.

A munkaadók többsége szerint a béren kívüli juttatásokra fordított bruttó összeget a jövő évben is igénybe vehetik a munkavállalók, de jövedelemként adózva, illetve SZÉP-kártyán kapnák meg – derült ki a Cafeteria Trend gyors kutatásából. A felmérés nem reprezentatív, de 559 olyan munkáltató megkérdezésén alapul, akik egytől tízezer főt – összesen 207 594 munkavállalót – alkalmaznak. A felmérés készítői szerint,

a munkavállalói létszám alapján vizsgálva a válaszok megoszlását, a megkérdezettek 14,65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jövőre megszüntetné a juttatási rendszerét, és nem is adna mást helyette.

Olyan munkáltató is akad, aki megpróbálná megtartani a juttatások idei nettó értékét. A munkavállalók 8,65 százaléka számíthatna arra, hogy a munkáltatója vállalja jövőre a pluszterheket.

A válaszadó cégek munkavállalóinak 12,5 százalékánál várható az, hogy bár csökkenni fog az idén kapott nettó juttatásainak értéke, de a terhek egy részét a munkáltatója vállalná, tehát a felek osztoznának az átalakítás miatt növekvő adóterheken.

A kutatásban részt vevő cégek válaszai szerint a munkavállalók 20,2 százalékánál valamilyen egyéb, most még nem ismert változtatás várható. A foglalkoztatók minimális mértékben vállalnának többletterheket az átalakítás következtében – foglalta össze az eredményeket Fata László cafeteria-szakértő. Ezzel párhuzamosan

a munkavállalók juttatásokból adódó nettó bevétele átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet, ha 2019-ben az Országgyűlés előtt lévő friss adócsomag szerint alakulna a cafeteria adózása.

Míg 2018-ban a százezer forint pénzbeni juttatás mellett Széchenyi-pihenőkártyát adhattak a munkáltatók béren kívüli juttatásként, addig a tervezet értelmében

jövőre csak a SZÉP-kártya maradna meg ebben az adózási kategóriában.

Idén egyes népszerű juttatásokat (ajándékutalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári, egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás) még 40,71 százalékos közteherrel nyújthatnak a munkáltatók, de ezek a juttatási elemek szinte kivétel nélkül elveszítenék adóelőnyüket 2019-re a friss javaslat szerint.

Forrás: Világgazdaság

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!